Начините, по които ураганът Идалия вече влезе в историята

...
Ураганът Идалия остана активна заплаха за югоизтока в сряда следобед,
Коментари Харесай

Ураганът Идалия остана активна заплаха за югоизтока в сряда следобед, но вече остави своя отпечатък в историята, доказвайки се като буря, която се случва веднъж в живота за части от Флорида.

Идалия достигна сушата като ураган от категория 3 с постоянна скорост на вятъра от 125 мили в час в сряда сутринта в района на Биг Бенд във Флорида - където се среща полуостровът - близо до Кийтън Бийч.

Следвайте актуализациите на живо: Идалия разпространява щети в югоизтока

Пътуването на Идалия, откакто за първи път се формира в Карибско море през уикенда, беше всичко друго, но не и обикновено. Ето някои от най-забележителните му суперлативи:

Най-силният от повече от 125 години

С максимални ветрове от 125 mph, Idalia беше най-силният ураган, достигнал района на Биг Бенд във Флорида за повече от 125 години.

Последната буря от силата на Идалия, която удари региона, беше неназован ураган от категория 3 през 1896 г. Неназованият ураган също имаше устойчиви ветрове от 125 мили в час при достигане на сушата.

Идалия беше първият голям ураган - от категория 3 или по-силен - регистриран, който се проследи през залива Апалачи във Флорида, северен вход на Биг Бенд.

Чупещо рекорди, животозастрашаващо вълнение

Бурята на Идалия беше рекордна от Тампа до Биг Бенд.

Повече от 8 фута буря изпрати нивата на водата в Сидър Кий, Флорида, до 6,8 фута над най-високите нормални приливи в сряда сутринта. Това разруши предишното високо ниво на водата от 5,99 фута от урагана Хермайн през 2016 г.

В залива Тампа нивата на водата надхвърлиха 4,5 фута в сряда сутринта, надхвърляйки предишната граница на висока вода от 3,79 фута от тропическата буря Eta през 2020 г.

Клиъруотър Бийч също постави ново рекордно високо ниво на водата на 4,05 фута, надминавайки предишния рекорд от 4,02 фута от Бурята на века през 1993 г.

Бурята, преминаваща през река Steinhatchee в Steinhatchee, Флорида, също доведе до повишаване на нивото на водата там с 9 фута за два часа и достигане на рекордни нива там.

Бързо засилване

Ураганът Идалия премина през период на бързо засилване от вторник вечерта до сряда сутринта, докато се движеше над изключително топлата вода на Мексиканския залив.

Учените са разтревожени колко топли са били температурите на океана тази година, включително в Мексиканския залив и около южна Флорида, където температурата на морската повърхност се покачи до около 100 градуса по Фаренхайт по-рано това лято.

Средната температура на морската повърхност по пътя на Idalia наскоро беше измерена на близо 88 градуса по Фаренхайт - рекорд там от началото на данните в началото на 80-те години.

С огромен резервоар от енергия от топла вода, от който да черпите, постоянните ветрове на урагана се увеличиха със зашеметяващите 55 mph в течение на 24 часа. Бързото усилване се дефинира като увеличение с най-малко 35 mph в рамките на период от 24 часа.

Идалия беше ураган от категория 1 с постоянни ветрове със скорост 75 мили в час рано сутринта във вторник. Рано в сряда беше чудовищна категория 4 с продължителни ветрове от 130 мили в час.

Издаваха се редки предупреждения

Националната метеорологична служба в Талахаси издаде две предупреждения за екстремен вятър в сряда сутринта, тъй като най-силните ветрове от Идалия дойдоха на брега. Тези видове предупреждения се издават само когато се очакват устойчиви ветрове от 115 mph или повече в дадена област.

До сряда само 27 предупреждения за екстремен вятър са били издавани някога в континенталната част на САЩ. Повечето от тези предупреждения са издадени във Флорида.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР