Снимки: Ураганът Идалия отприщи ярост във Флорида, югоизточна САЩ

...
Ураганът Идалия достигна сушата във Флорида като буря от категория
Коментари Харесай

Ураганът Идалия достигна сушата във Флорида като буря от категория 3, отприщвайки опустошения по широк участък от крайбрежието на Персийския залив.

В сряда бурята връхлетя южната част на Съединените щати, потапяйки домове, превръщайки улиците в реки и сваляйки електропроводи.

Повече от 330 000 клиенти във Флорида и Джорджия бяха без електричество, тъй като придошлата вода покри крайбрежните улици. Когато окото на урагана се придвижи навътре в сушата, силните ветрове счупиха дървета и раздробиха знаци, разхвърчайки ламарини.

„Имаме множество повалени дървета, отломки по пътищата, не идвайте“, публикува в социалните медии противопожарната и спасителна служба на Cedar Key.

Уред за измерване на приливите и отливите в малката общност на бариерен остров измерва вълната на бурята на 2 метра (6,6 фута) — достатъчно, за да потопи по-голямата част от центъра на града.

„Имаме резервоари с пропан, които се взривяват навсякъде из острова“, добави противопожарната и спасителна служба.

Националната метеорологична служба в Талахаси нарече Идалия „безпрецедентно събитие“. Никакви регистрирани големи урагани никога не са преминавали през залива, граничещ с района на Биг Бенд във Флорида, извита зона по протежение на Мексиканския залив.

Idalia прерасна в система от категория 2 във вторник. Той бързо се засили в голям циклон, достигайки категория 3 в сряда, преди да достигне връх като ураган от категория 4. След това леко отслабна.

Въпреки това щатът, който все още се справя с продължаващите щети от миналогодишния смъртоносен ураган Иън, се страхуваше от катастрофални резултати.

Пътните такси бяха отменени по магистралите извън опасната зона и бяха отворени заслони. Повече от 30 000 комунални служители се събраха в щата, за да извършат ремонти възможно най-бързо след урагана. Бяха активирани около 5500 войници от Националната гвардия.

Националната администрация за океаните и атмосферата наскоро каза, че сезонът на ураганите през 2023 г. ще бъде много по-натоварен от първоначалните прогнози, отчасти поради изключително високите температури на океана. Сезонът продължава до 30 ноември, като август и септември обикновено са пикът.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР