Управляващото мнозинство в парламента от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлага

...
Управляващото мнозинство в парламента от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлага
Коментари Харесай

Управляващото мнозинство предлага да се дарят дефектни ракети на Украйна

Управляващото болшинство в Народното събрание от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи предлага решение за изпращането на нова военна помощ за Украйна, която да включва муниции и неизправни зенитно-управляеми ракети.

Проекторешението към този момент е в деловодството на Народното събрание, а негови вносители са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Христо Гаджев. Депутатите от трите партии желаят то да бъде задвижено оптимално бързо и още през днешния ден да бъде прегледано на изключително съвещание на комисията по защита.

Посочва се, че неизправните ракети са С-300. Идеята е те да бъдат изпратени на Украйна, която сама да ги ремонтира и употребява. Според депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев те не могат да бъдат ремонтирани в България.

В проекторешението е разказано, че Министерството на защитата е провело процедура за поддръжката на зенитно-ракетен комплекс C-300, само че в хода ѝ е станало ясно, че те не могат да бъдат поправени тук. Не могат да бъдат и употребени без да се сътвори заплаха за живота на българските военни. Това е главният претекст на ръководещото болшинство да ги предложи като военна помощ за Украйна.

Освен ракетите то предлага и изпращането на муниции. Стрелковото оръжие е с патрони с диаметър 5.56х45 мм.

Идеята не се хареса на представителите на Българска социалистическа партия, които са едни от най-големите критици на помощта за въвлечената във война страна. Те желаеха оставката на военния министър Тодор Тагарев, който упрекнаха за предлагането.

През юли Народното събрание одобри с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи изпращането на към 100 бронетранспортьора за Украйна, като се чака доста скоро да бъде подписано окончателното съглашение сред двете страни и бронираните машини да бъдат изпратени.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР