Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020

...
Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020
Коментари Харесай

Стартира прием на проекти по две процедури за компенсации на операторите в стопанския риболов

Управляващият орган на Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година започва банкет на планове по две процедури за компенсиране на икономическите загуби на операторите в стопанския лов на риба, в резултат на войната в Украйна.

Процедура BG14MFOP001-1.028 „ Временно прекратяване на риболовна активност в резултат на нападателната война на Русия против Украйна, която заплашва сигурността на риболовните действия или попречва икономическата жизненост на риболовните интервенции “ е с бюджет 1 670 441 лева Тя е ориентирана към компенсиране на притежателите на риболовни кораби и риболовците от прекратяване на риболовни действия с цел да се запазят работните места, съобщи ОИЦ-Добрич, оповестява електронното издание agrozona.bg.

Могат да аплайват физически лица, юридически лица или еднолични търговци (ЕТ), регистрирани по Търговския закон, разрастващи активност в бранш „ Рибарство “. Подпомагането ще се дава на притежатели на риболовни кораби и риболовци, правили риболовна активност в продължение на минимум 120 дни през последните две календарни години. Когато рибарски транспортен съд е регистриран или рибаря е работил в продължение на по-малко от две години, само че не по-малко от една година, минималната претовареност на кораба се пресмята съразмерно на 120 дни по отношение на датата на регистрация. Кандидатите, притежатели или ползватели на повече от един рибарски транспортен съд могат да аплайват с настрана планово предложение за всеки позволен рибарски транспортен съд.

Допустими обезщетения са за краткотрайно прекратяване на риболовните действия и за нает на трудов контракт екипаж, и за самоосигуряващи се лица, правили активност на рибарски транспортен съд. Размерът на обезщетенията е до 200 000 лева на рибарски транспортен съд и се дефинира според Методика, част от пакета с изискванията за кандидатстване (Приложение 14, т.1).

По процедура BG14MFOP001-5.023 „ Мерки за предложение на пазара – бранш “Риболов ” ще се дават обезщетения на притежатели или наематели на настоящи риболовни кораби за разноски за гориво. По нея могат да аплайват физически лица, юридически лица или еднолични търговци (ЕТ), регистрирани по Търговския закон, разрастващи активност в бранш „ Рибарство “. Задължително претендентите би трябвало да са дейни оператори на най-малко един рибарски транспортен съд, и да имат регистрирани най-малко 60 дни на море през 2023 година Кандидатите, които са собственици/ползватели на повече от един рибарски транспортен съд, подават едно планово предложение за всички възможни риболовни кораби.

Бюджета на процедурата е 2 467 506 лева, а оптималният размер на обезщетенията е до 400 000 лева, като собствениците/ползвателите на един рибарски транспортен съд могат да получат до 200 000 лева Безвъзмездната финансова помощ се пресмята по Методика към изискванията за кандидатстване (Приложение 10, т.2).

Допустимите претенденти по двете процедури имат право да получат обезщетения за 2023 година единствено по една от двете обезщетителни ограничения. В случай, че за еднакъв рибарски транспортен съд са подадени планови оферти и по двете процедури, Управляващият орган ще вземе под внимание единствено последното и ще анулира останалите.

Крайният период за подаване на планови оферти и по двете процедури е до 27.03.2024  година, 17:00 часа. Подаването на плановото предложение се прави напълно по електронен път посредством системата ИСУН 2020, само с потреблението на Квалифициран електронен автограф (КЕП), посредством модула „ Е-кандидатстване “ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Експертите от Областен информативен център-Добрич са разполагаем за даване на спомагателна безвъзмездна информация на място в офиса (в постройката на Община град Добрич, ет.1, с. 114), на тел. 058 602-758, е-поща [email protected], страницата на центъра във Facebook https://www.facebook.com/oic.dobrch и на Viber канала: https://bit.ly/3VWQbUQ.

За подкрепяне на претендентите, екипът осведомителния център е разгласил на Facebook страницата си презентация за двете процедури https://s.shopeee.com/uzLa.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР