Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че
Коментари Харесай

Кой ще наследи Лагард начело на МВФ?

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард разгласи, че се отдръпва считано от 12 септември. Очаква се тя да размени Марио Драги като шеф на Европейската централна банка. Кой ще оглави Фонда? Сред споменаваните имена е и това на Кристалина Георгиева.


Кристин Лагард разгласи, че напуща МВФ, с цел да улесни избора на неин правоприемник.

Тя се отдръпна краткотрайно, когато беше номинирана от Европейския съвет да оглави Европейската централна банка, а в този момент уточни, че има повече изясненост към номинацията. Предстои необвързващо гласоподаване в Европарламента и се чака Лагард да поеме банката през октомври.

Бившият френски финансов министър стана първата жена отпред на МВФ и след две години щеше да приключи втория си петгодишен мандат. Постиженията ѝ са задължаващи за всеки, който я наследи на поста.

По традиция шефът на Фонда е европеец, до момента в който Световната банка се управлява от американец. Догадките за това кой ще заеме овакантения пост към този момент започнаха. За водещ претендент се счита 54-годишният Марк Карни. Той е роден в Канада и е първият чужденец, заставал отпред на Английската централна банка. Ройтерс оповестява, че Карни ще беседва с американския финансов министър Стивън Мнучин. Съединени американски щати държат близо 17% от гласовете в МВФ, което им дава опция за несъгласие за решенията.

Други евентуални претенденти за Фонда са гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен и членът на Съвета на ЕЦБ Беноа Кьоре.

Споменава се името на Кристалина Георгиева, която е Изпълнителен шеф на Световната банка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР