Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреждава за икономическа нестабилност: Нещо ще гръмне

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предизвести за възходяща накърнимост на международната стопанска система, защото най-големите централни банки в света не престават да лимитират настойчиво високата инфлация.

" Просто няма по какъв начин лихвените проценти да се покачат толкоз доста, откакто са били ниски толкоз дълго време, и да няма уязвимости. Нещо ще гръмне. " - съобщи тя пред Райън Хийт от „ Политико ” на събитие, проведено от Международния център " Меридиан " преди годишните пролетни срещи на МВФ и Световната банка през идната седмица във Вашингтон.

Георгиева предизвести, че по-нестабилната международна стопанска система ще докара до по-бавен напредък и по-голяма финансова неустойчивост. МВФ, който дава финансови избавителни средства на страни в затруднено състояние и следи за положението на международната стопанска система, предвижда, че през идващите пет години световният напредък ще остане към 3%, което е най-ниската средносрочна прогноза за напредък от 1990 година насам.

Но тя съобщи, че не счита, че международната стопанска система върви към повтаряне на световната финансова рецесия от 2008 година, макар проблемите в банковия бранш, които се появиха в Съединени американски щати и Швейцария.

" Това не е 2008 година, макар че банкрутът на Silicon Valley Bank през предишния месец породи такива опасения ", сподели Георгиева.

Кризата от 2008 година се случи, тъй като прекалено много финансови институции имаха в счетоводните си книги активи, които се оказаха мощно надценени. " Сега нямаме такава обстановка. Финансовата система, както банковата, по този начин и небанковата, е доста по-прозрачна ", разясни Георгиева.

Директорът на МВФ предизвести и за евентуалните негативни стопански последствия от разделянето на света на разнообразни геополитически лагери заради търканията, провокирани от войната на Русия в Украйна и други сили, които подхранват съмненията сред Съединени американски щати и Китай.

Макар че за Запада е значимо да отстоява своите полезности, колкото повече се изострят връзките, толкоз повече ще се отразява това на международния стопански напредък, сподели тя, базирайки се на проучване на МВФ, съгласно което евентуалните загуби от търговията варират от 200 милиарда $ до 7 трилиона $, равняващи се на към 0,2 % до 7 % от международния БВП.

" Логично е да се стремим да бъдем в долната част на този набор от разноски ", сподели Георгиева.

Ръководителят на МВФ неотдавна се завърна от пътешестване до Пекин, където имаше опция да се срещне с новия стопански екип, в това число с премиера Ли Цян, който встъпи в служба на 23 март като част от екипа на Си Дзинпин за третия му мандат като водач на Китай. Тя разказа Ли като " доста удобен, земен, доста наличен, доста явен в уговорката си Китай да продължи да се отваря, с цел да бъде другарски надъхан към задграничните вложители ".

Въпреки възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай, Георгиева съобщи, че посланието, което е получила от китайските публични лица, е било позитивно.

" Посланието, което получих, е, че Китай е зает с многостранния метод. Те са ангажирани с търговията, която се основава на правила. Те са ангажирани с отварянето на стопанската система, както са го правили до момента. И се ангажират да играят градивна роля по отношение на развиващия се свят, в това число преструктуриране на дълга ", сподели тя.

Георгиева отбрани също по този начин Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати против рецензиите, че макар името си, той в действителност подхранва инфлацията, като вкарва в системата големи количества държавни разноски.

" Законът за понижаване на инфлацията не е толкоз огромен по своя мащаб... Той е нещо, което ще бъде изразходвано в продължение на няколко години. Така че няма да окаже огромен напън върху инфлацията ", сподели тя.

Все отново актуалната среда на по-висока инфлация значи, че държавните управления би трябвало да бъдат внимателни, когато става въпрос за нови разходни стратегии, добави ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР