Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди лидерите

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди лидерите
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева призовава лидерите на Г-20 да позволят на търговията да си свърши работата

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предизвести водачите на Г-20 да не разрешават комерсиалният протекционизъм да " пусне корени “ и акцентира, че фрагментирането на международната стопанска система на геополитически блокове доста ще навреди на растежа, предава Reuters.

В готови бележки, направени на срещата на върха на водачите на Г-20, Георгиева сподели, че 345 милиона души в света са наранени от хранителната рецесия вследствие на войната в Украйна, високата инфлация и климатичните бедствия. Съгласно думите ѝ, страните от Г-20 би трябвало " да разрешат на търговията да си прави работата “.

" Премахването на бариерите, изключително във връзка с храните и торовете, може да способства доста за опълчване на страданието на стотици милиони хора “, цитира организацията думите на Георгиева. " Не би трябвало да разрешаваме протекционизмът да пусне корени и светът да се раздели на обособени блокове “, добави тя.

Георгиева от дълго време предизвестява против фрагментирането на международната стопанска система на блокове, водени от Съединени американски щати и западните съдружници от една страна, и Китай и други ръководени от страната стопански системи, заявявайки, че това ще докара до разнообразни технологии и регулаторни стандарти и възходящ търговски протекционизъм. Според изчисленията на МВФ сходна обстановка ще докара до загубата на 1,5% от Брутният вътрешен продукт годишно.

" И цената ще бъде доста по-висока – два пъти по-висока или повече – за отворените стопански системи, тези, които зависят от интернационалното съдействие “, предизвести специалистът. По думите ѝ обаче към момента има време да се избегне тази обстановка и " да се предотврати навлизането в свят, който е по-беден и по-малко сигурен “, добави тя.

Георгиева също повтори апела си към страните от Г-20 да ускорят напъните си за облекчение на дълга на по-бедните страни, наранени от COIVD-19, войната в Украйна и инфлацията. За 25% от нововъзникващите пазарни стопански системи и 60% от страните с ниски приходи тези фактори смазват способността им да се оправят с хранителната и енергийната неустановеност, акцентира тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР