Управляващият директор на агенцията Катерина Буюклиева стартира платформата с цел

...
Управляващият директор на агенцията Катерина Буюклиева стартира платформата с цел
Коментари Харесай

Планирай сам рекламата си

Управляващият шеф на организацията Катерина Буюклиева започва платформата за да сътвори място, в което бизнесът да откри информация за рекламата в медиите в България

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (3 юли)

В България малко компании имат ясни критерии за уеб страниците и тематиките, където желаят да се рекламират; Фейсбук ще следи за подвеждащо наличие и в България; Мария Милушева е член на журито и преподавател на рекламния фестивал Golden Drum; Президентът Румен Радев разгласи назначението си за СЕМ; Фейсбук и Twitter показват нови принадлежности за бистрота на рекламите
3 юли 2018
Къде попадна тази реклама

В България към момента малко компании имат ясни критерии за уеб страниците и тематиките, където желаят да се популяризират
29 юни 2018 Целта е посредством платформата да срещнат повече компании за опциите на другите канали и правенето на информационна тактика. Платформата в цифри

- Media Connection включва информация за 47 телевизионни канала, 65 издания списания и 53 вестника, 28 радиостанции, 164 уеб страницата, 15 компании за външна реклама и една киноверига.

- Към юни системата има общо 1098 дейни консуматори или с 53% повече по отношение на същия интервал предходната година.

- Средно рекламодателите вършат обмисляне през платформата с бюджети към 117 хиляди лева

- Media Club получават приблизително сред 5 и 10 запитвания на месец от рекламодатели през системата.Приблизително 30% от рекламодателите на пазара са дребни и междинни компании. Част от тях нямат вътрешни маркетинг отдели и съвсем не работят с организации, поради което постоянно остават неглижирани от рекламния пазар. Те обаче могат да станат устойчива част от него, като за задачата би трябвало да бъдат осведомени с цялостния набор благоприятни условия на връзките и резултатите при вярното им обмисляне. Стъпка в тази посока подхващат от медиа организацията Media Club, които създават платформата за медиа обмисляне Media Connection. Тя е ориентирана към дребните и междинните рекламодатели, като им дава опция сами да създадат гратис цялостна информационна тактика съгласно бюджета и целевата им публика, която по-късно да изпратят непосредствено към медии или организации.

Подробна информация за медийния пазар

От Media Club стартират работа по платформата Media Connection преди три години като отговор на наклонността, че по-малките компании не са сигурни по какъв начин да влагат рекламните си бюджети и постоянно имат нереалистични показа за цените в медиите или аудиториите им, което главно се дължи на липса на данни. По думите на ръководещия шеф на организацията Катерина Буюклиева планът започва за да сътвори място, в което бизнесът може да откри настояща, структурирана и потребна информация за рекламата в медиите в България.

За да обхване цялостния медиен микс, организацията последователно уголемява рекламните канали, като към всяка медиа в тях са оповестени данни за среднодневния рейтинг или публика, обсег и целева група, демографски профил на потребителите и контакт за връзка. В хода на планирането пък клиентите на Media Connection могат да видят и подадените от медиите цени за реклама съгласно формата и продължителността й. Данните се актуализират всеки месец, предоставени от мониторинговите организации ГАРБ и Nielsen Admosphere. Според наблюденията на Media Club дребните и междинните компании постоянно срещат компликации и с разбирането на терминологията на пазара, по тази причина за тяхно облекчение са въвели в допълнение и медиен речник, в който са обяснени постоянно използвани рекламни термини.

Медиите могат да станат сътрудници на платформата, против 20 лева месечна такса, като в допълнение получават цветно лого в системата, както и опция да качват промоционални предложения и да слагат свои контакт във визитката си. Засега таксите са главните директни доходи на Media Connection, които по думите на Буюклиева се влагат в поддръжката й и в реклама, като към момента системата не може да се устоя сама. От организацията не разясниха на каква сума възлиза цялата инвестиция в платформата, само че за момента по нея работят екип от 8 души.

Как работи

Платформата е безвъзмездна за рекламодателите, като само е нужна регистрация за използването й. Така в няколко стъпки компанията може да направи повсеместен медиен проект, като стартира от избор на канал, а по-късно и на съответни медии, в които да се нарежда, като те могат да бъдат групирани по тема и райони. Следва избор на формата на рекламата и задаване на спомагателните параметри, които според от канала могат да бъдат часови диапазон или съответно телевизионно предаване. Те дефинират и крайната цена на акцията, като към нея обичайно за българския пазар може да бъде подложен и % отстъпка съгласно преценката на клиента, който не ангажира медиата да го одобри.

Крайният вид на медиа планирането се резервира в профила на клиента, като след това може да бъде изпратен на медиите, в които желае да популяризира, или на медиа организация, с която да се съветва в допълнение. По думите на Катерина Буюклиева най-често рекламодателите се допитват до организацията, когато вършат обмисляне през платформата в няколко медийни канали. Малките компании пък се усещат сигурни непосредствено да изпращат медиа проектите си най-много за радиореклама.

Миналия месец от организацията прибавиха и нова функционалност в платформата, през която оферират създадени от тях пакети подготвени рекламни планувания за 6 целеви групи с разнообразни бюджети. В взаимозависимост от заложени критерии от рекламодателя той в действително време получава проект в кои канали да се нарежда, с каква дълготрайност и до какъв брой индивида оптимално ще успее да доближи. " В пакетите предлагаме нишови малките екрани с планувани съответни излъчвания, тъй като постоянно за по-малките компании с стеснен бюджет това е добър вид да доближат до съответна публика ", изяснява Десислава Танова, client service director (директор " Обслужване на клиенти " - бел.ред.) в Media Club. Тя добавя, че в пакетите не попадат националните ефирни малките екрани, тъй като за заложените бюджети не може да се направи качествено позициониране в тях.

Освен дребни и междинни рекламодатели платформата Media Connection употребяват и дребни рекламни организации без медийни отдели, PR организации, които остойностяват акциите си съгласно тарифните цени, както и държавната администрация, която употребява информацията при планирането на публични поръчки. Системата е предоставена за работа и на студентите по реклама и маркетинг от Нов български университет и Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " за да им дадат по-ясна картина за пазара.

" Платформата изцяло има има три цели - първо, да развива дребните и междинни рекламодатели, второ, да им помогне да се ориентират правилно в цените за реклама на медиите и, трето, да възвърне уважението към труда на медиа организациите, тъй като постоянно настройката е, че работата ни няма стойност ", изяснява изпълнителният шеф на Media Club.

С взор към интернационалните пазари

Целта на организацията е да развият платформата с спомагателни изследвания и данни, тъй че да стане място, което да свързва непосредствено рекламодателите с медиите, и през нея да се правят даже заплащанията. " За да се случи обаче, би трябвало медиите да станат интегриран сътрудник и също да употребяват система за обмисляне, а те към момента в софтуерен аспект изостават " споделя Буюклиева.

Според Media Connection платформата има капацитета, да се развие до интернационална платформа. От организацията описват, че предложение за създаването на системата на британски език са получили от немската медийна компания Mediaplus, част от мрежата на Serviceplan, а от групата на Discovery Communication са поощрили концепцията за сходна платформа и в Румъния. " Пускането й на непознати пазари ще даде информация на рекламодателите за цените и рекламните опциите в чужбина, тъй като все още такава мъчно може да бъде открита ", обобщава Катерина Буюклиева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР