Управляващите в София са сключили през 2016 г. изключително неизгоден

...
Управляващите в София са сключили през 2016 г. изключително неизгоден
Коментари Харесай

Поне 18 пробойни има в договора на София за автобусните линии

Управляващите в София са сключили през 2016 година извънредно неблагоприятен за данъкоплатците контракт с частната транспортна компания " МТК Гроуп ", по който съветник е преброил 18 вероятни разновидността Столична община да бъде атакувана в съда. Това стана ясно през днешния ден на съвещанието на бюджетната комисия в Столичния общински съвет. Съобщението бе направено от члена на ръководещата коалиция ГЕРБ-СДС Прошко Прошков, който е участник в договарянията с " МТК гроуп ". Прошков добави, че по мнение на наетата от Столична община фирма-консултант има огромна възможност София да бъде наказана по този контракт и да заплаща неустойки и лихви. Вносител на споразумението с " МТК Гроуп " преди 4 година е Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, който и сега е общински консултант в СОС. Документът е признат с гласовете на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ".

Както " Сега " писа през вчерашния ден, по отношение на този контракт Столична община се готви да усили със задна дата парите, които заплаща на " МТК Гроуп " за обслужването на така наречен крайградски линии на публичния превоз. Допълнителната планувана сума е над 4,95 млн. лева Срещу това компанията ще се съгласи да не съди София и да не търси лихви, които се пресмятат на към 1 млн. лева

Днес финансовата комисия отсрочи с един ден взимането на решение за извънсъдебното съглашение с " МТК гроуп " за отчетът да се добави с предложение на ГЕРБ компенсацията да бъде намалена с към 250 000 лева Дори то да бъде признато от компанията, " МТК Гроуп " сигурно няма да вози на най-ниската цена в София - 3 лева./км., поради което преди време ръководещите оповестиха, че я избират. От гражданската организация " Спаси София " пресметнаха, че с компенсацията цената на " МТК гроуп " за км./пробег ще доближи приблизително 3,27 лева, до момента в който тази на общинската компания " Столичен автотранспорт " ще е 3,16 лева./км. Контрактът с " МТК гроуп " бе подписан през 2016 година и влезе в действие през 2017 година Той е за период от 8 година, а общата му стойност е 144 млн. лева Сега ръководещите оферират сумата да се усили още. Линиите, които МТК Гроуп " обслужва, са: №12, 18, 20, 21/22, 23, 24/24А, 25, 26, 28, 29,  31, 81, 86, 117,118 и 119. Към момента на сключването на контракта транспортната задача е близо 5,6 милиона км. През есента на 2020 година СОС одобри предложение на упоменатия Карлос Контрера на " МТК Гроуп " да се дадат още пари с разделянето на маршрута по линии 21/22. Мотивът бе точно, че компанията вози на по-ниска цена от всички останали.     

Като съображение за внасянето на предлагането за предоставяне на още 5 млн. лева ръководещите показват клаузите в контракта, предвиждащи индексация на км./пробег. В съглашението такава се планува, в случай че инфлацията надвиши 5% по данни на Национален статистически институт. Второто съображение е повишение на цената на гориво-смазочните материали с повече от 20%, още веднъж по данни на Национален статистически институт. Във всеки от тези случаи страните се задължават да проведат договаряния за уточняване с какъв брой да се промени цената. При непостигане на такова договорът планува цената на пробега да се вдигне с 1/2 от насъбраната инфлация или с 2,5% от нарасналата цена на ГСМ.

Освен обаче че е подписала заробващ контракт, Столична община го е и нарушила, като не е отговаряла на писмените предложения от страна на " МТК Гроуп " за старт на договарянията. Така София е дала учредения на компанията да заведе каузи, въз основата на които да й бъдат присъдени лихви. " Доколкото на мен ми е известно, такива договаряния не са провеждани ", призна Прошков. Той заяви, че към този момент заведените каузи за отплата са пет на обща стойност към 300 000 лева   

Общинският консултант Владислав Панев от опозиционната коалиция " Демократична България " изиска информация от " МТК гроуп " на какви цени компанията е купувала гориво за рейсовете си. Панев съобщи, че по този начин ще се ревизира дали " МТК гроуп " ще получи ретроактивно понижение на цената на природния газ от " Булгаргаз " за интервала от юли 2019 година  до март 2020 година и дали Столична община няма да заплати двойно на компанията, в случай че одобри показаното съглашение. " В отчета на болшинството са вписани цени на природния газ за интервала юли 2019-март 2020 отпреди понижението им с 40% със задна дата. Тогава дори " Топлофикация " купуваше по-евтино, само че в този момент ни се изяснява, че частната " МТК гроуп " не го правила, а че купувала от " Булгаргаз " през общинското " Столичен автотранспорт ". Не мога да допускам, че частна компания няма да работи в собствен интерес. Изисках публична писмена информация за заплащанията на МТК, следва да забележим дали тя ще бъде предоставена. Оттук надплащането или спестяването ще бъде 1.5 милиона лв. ", разяснява той.

Панев изиска и обяснения за какво като база при сравнението на цените на ГСМ се вземат цените на " Булгаргаз ", които за упоменатия интервал са по-високи от тези на свободния пазар. Той разясни, че по този метод " МТК гроуп " претендира за по-голяма отплата.  Както към този момент стана ясно, според контракта с общината цените на горивото би трябвало да се съотнасят с данните на Националния статинстически институт.  В сряда отчетът за " МТК гроуп " следва да се прегледа още веднъж в бюджетната комисия, както и в още две комисии на СОС. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР