Управляващите режими в Сърбия и Унгария имат последователна неприятелска политика

...
Управляващите режими в Сърбия и Унгария имат последователна неприятелска политика
Коментари Харесай

Радан Кънев: Унгария и Сърбия водят неприятелска политика. Таксата за руския газ е и реципрочност

Управляващите режими в Сърбия и Унгария имат поредна неприятелска политика към България от много време. Това сподели пред Българска телеграфна агенция евродепутатът от " Демократична България " Радан Кънев.

Той коментира темата за новата такса за пренос на съветски газ, която България вкара предишния месец и реакцията на най-засегнатите от решението страни - Сърбия и Унгария. Според него острата реакция на Белград и Будапеща има по-дълбока мотивация и много по-дълга история на политически несъгласия.

" Малко споменаван факт е това, че надълбоко антибългарският някогашен министър председател на Северна Македония Никола Груевски се укрива от македонското правораздаване в Будапеща и това продължава да е по този начин. Много от медиите, които бълват антибългарска агитация в Скопие, са благосъстоятелност на олигарси, близки до (унгарския премиер) Виктор Орбан.

Що се отнася до режима на Вучич в Сърбия, той не просто предизвиква и финансира антибългарските настроения в Северна Македония, само че има и лична систематична антибългарска агитация. Една мярка (като въвеждането на такса за пренос на съветски газ) от страна на България има и една рационална степен на взаимност към тези враждебни политики.

Това разяснява българският евродепутат.

Кънев уточни, че страни като България и Северна Македония, които въпреки и близки географски, имат политически несъгласия, биха могли да се обединят от по-голяма идея като увеличение на каузи на възобновима сила, макар скептицизма. Според него би трябвало да се преодолее " това сериозно равнище на съмнение в обществата и политическите елити, до което сме се докарали ".

" Възможно е да се мисли за общи политики в областта на най-общо казано икономическата рационализация. Ако приказваме за зелени политики, част от тях имат доста елементарни измерения, да вземем за пример железопътна съгласуваност. Това е една голяма язва в българо-македонските връзки от край време, която не може да се реши. Това е посока, в която със съдействието на Европейския съюз и на европейския бюджет, може да се натиска ", означи Кънев и добави, че междусистемната електрическа и газова съгласуваност са политики в областта на Зелената договорка, върху които можем да работим в района. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР