Управляващите искат да отменят машинното гласуване за местни и парламентарни

...
Управляващите искат да отменят машинното гласуване за местни и парламентарни
Коментари Харесай

Управляващите предлагат отмяна на машинното гласуване

Управляващите желаят да анулират машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори. Според настоящия закон наесен би трябвало да има устройства в 6000 секции, само че ГЕРБ и " Обединени патриоти " желаят това да не стане. Обясняват намеренито си с това, че по този начин ще подсигуряват почтени и транспарантни избори.

Законопроектът за анулация на машинното гласоподаване към този момент е импортиран в деловодството на Народното събрание и е подписано от депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ". От изключителна конференция на ГЕРБ се разбра, че всички партии в Народното събрание, без Българска социалистическа партия, авансово са дали поръчка, че ще поддържат отменянето на машинното гласоподаване.

" Ако на локалните избори останат в този момент заложените в законодателството машини, рискуваме да провалим локалните избори, тъй като сигурността на вота е извънредно застрашена, във връзка с узаконяването, напредването, зареждането на софтуера още веднъж за втори тур ", сподели ръководителят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Анна Александрова.

Мотивът за тези ремонти е анализът на ЦИК, който беше изключително сериозен към машинното гласоподаване на отминалия евровот. През май машини имаше в 3000 секции, а в протоколите на над 1000 от тях бяха регистрирани неточности.

От партията на Бойко Борисов акцентираха доста от изводите на изборната комисия. Местните и парламентарните избори са по-сложни от отминалите евровота. На места ще има 4-5 типа избор и доста претенденти, за които може да се гласоподава преференциално. Очакването на ЦИК било, че това може забави и затрудни отчитането на машинния избор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР