Управляващите готвят промени в здравеопазването, касаещи посещенията при личните лекари.

...
Управляващите готвят промени в здравеопазването, касаещи посещенията при личните лекари.
Коментари Харесай

Какво готви властта за личните лекари? Връщат ли поликлиниките?

Управляващите готвят промени в опазването на здравето, касаещи визитите при персоналните лекари. Тяхната функционалност няма да бъде отстранена, само че пациентите ще могат да посещават подобен по желание, а не съответен, както е понастоящем. Целта е общопрактикуващите експерти да бъдат облекчени, а също по този начин да бъде изменен и методът, по който им се заплаща от здравната каса. Идеята е обвързана с въвеждането на електронно здравно досие, което е планувано до края на годината.

За първи път концепцията оповести ръководителят на здравната комисия в Народното събрание доктор Антон Тонев на полемика " Кадровият недостиг в опазването на здравето - последствия и потребност от промени ".

" По-голямата част от експертите в общата медицина оповестяват за едни и същи проблеми - свръхнатоварване, ненормиран работен ден, носят работата си у дома, тъй като пациенти непрекъснато звънят. Имаме доста сигнали от лекари отвън огромните регионални центрове, които нямат време за отмора ", разяснява предлагането Тонев пред " 24 часа ".

Той осведоми, че с смяната приходите на експертите по обща медицина ще зависят от броя пациенти, които ще прегледат и няма да се получава " леден запас " от пациенти, върху който да са основани приходите на общопрактикуващите лекари.

В извънработно време пациентите ще се насочват към неотложни и незабавни кабинети в началото в ДКЦ-тата, а при потребност към незабавна помощ.

Пред БНР през днешния ден депутатът от " Продължаваме промяната " Стою Стоев, член на парламентарната здравна комисия, разяснява, че джипитата няма да бъдат отстранени, а обслужването на пациентите ще се усъвършенства.

" Предложението е всички персонални лекари да се отворят на ваша изгода. Ако си харесате един, единствено при него може да ходите. Досието ви ще бъде електронно, всеки персонален доктор ще има достъп до него и в случай че вашият персонален доктор няма опция да ви одобри в този момент, да можете да отидете при различен експерт, на който имате доверие. В момента доста хора се оплакват, че чакат с часове, с цел да бъдат признати. В случая ще може да си записвате час и без опашка непосредствено да отивате при персонален доктор. Ако вашето положение изисква по-голяма неотложност, няма да чакате един ден, с цел да отидете при даден експерт, а ще отидете да вземете направление допустимо най-скоро ", разясни Стоев.

" Идеята да няма персонални лекари не е нова. Така пациентът ще може да отиде при който експерт желае. Дава се опция на хората да си избират лекари. По този метод се облекчават лекарите. Идеята не е да отпаднат персоналните лекари като такива, а да бъдат единствено общопрактикуващи ", съобщи пред " Нова телевизия " доктор Станимир Хасърджиев, общоприет шеф на Националната пациентска организация.

Според него поликлиниките не са били неприятен вид и са най-хубавият метод в света за даване на медицински и обществени грижи. Според него е проблем методът на заплащане на персоналните лекари, защото се образува на база записаните при тях пациенти.

Според ръководителя на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов нововъведението не би облекчило работата, а ще донесе в допълнение усложнение за персоналните лекари. Той счита, че това е метод да се върнат поликлиниките и общопрактикуващите лекари да са от вида участъков доктор.

" Идеята е първо да се затворят комерсиалните сдружения, каквито са джипитата, а по-късно и лечебните заведения, счита Миндов. Според него общопрактикуващите лекари ще станат служители, които да си гледат часовника и да си потеглят незабавно откакто свърши работното време ", разяснява Миндов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР