Управляващите да дадат гаранции, че реализирането на АЕЦ Белене няма

...
Управляващите да дадат гаранции, че реализирането на АЕЦ Белене няма
Коментари Харесай

Работодателите призовават за гаранции, че Белене ще се реализира на пазарен принцип

Управляващите да дадат гаранции, че реализирането на АЕЦ " Белене " няма да бъде при непазарни схеми. За това упорстват от Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ.

В своя позиция, адресирана до Народното събрание и изпратена до медиите, работодателите акцентират, че досега министърът на енергетиката Теменужка Петкова е обявила единствено две условия, гарантиращи пазарни условия за плана - да няма държавни гаранции по реализирането на плана и да няма дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия.

Не откриваме обществено декларирана експлицитна възбрана на преференциално ценообразуване, вероятни доплащания на ценови разлики и/или награди, корпоративни гаранции от държавните сдружения в енергетиката, да вземем за пример Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, АЕЦ " Козлодуй " и други, написа в позицията.

" Всъщност гореизложените условия надали изчерпват вероятните непазарни способи за ощетяване на данъкоплатците – корпоративни и физически лица. Следователно, осланяйки се на доброжелателността както на законодателната, по този начин и на изпълнителната власт, настояваме за ясна и еднопосочна декларация, че ще бъдат пресечени всевъзможни благоприятни условия за " нововъведения " и използване на схеми за непазарни доходи ", пишат членовете на асоциацията.

Те оферират и съответни стъпки за деяние, които включват това страната да апортира в обществено сдружение досегашните материални и нематериални активи, да направи проспект на това сдружение, с който то да бъде " качено " на фондовата борса, а откакто му се усили капиталът с набраните през борсата средства, в него да влязат и съответните вложители, които да изпълнят плана. След това създаденият ток да се продава през енергийната борса.

Работодателите упорстват за обществена полемика по тематиката, която да включва и цената на силата, която вероятно ще създава един ден централата. В писмото се припомня, че има други възможности на нова атомна централа - модерните ВЕИ съоръжения, които към този момент създават много на ниска цена ток.

От Асоциацията декларират още, че при реализацията на АЕЦ " Белене " би трябвало да се избегнат всички опасности от " нашенските " разбирания за надзор и качество.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР