Управляващата в Полша партия Право и справедливост беше подложена на

...
Управляващата в Полша партия Право и справедливост беше подложена на
Коментари Харесай

Самоубийството на сина на опозиционен депутат в Полша разпали критики срещу властта

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " беше подложена на рецензии поради гибелта на 15-годишния наследник на опозиционен народен представител, който се самоуби, откакто репортаж по държавна радиостанция докара до идентифицирането му като жертва на педофил, съобщи " Гардиън ".

Полският парламент разгласи минута безмълвие във вторник по време на погребението на Миколай Филикс. Майка му, Магдалена Филикс, народен представител от главната опозиционна партия в Полша, Гражданска платформа, сподели предходната седмица, че той е умрял през февруари.

Тийнейджърът посегна на живота си седмици след репортаж за наказан педофил по Радио Шчечин, част от мрежата на държавното Полско радио, разкриващ детайлности за жертвите, които разрешиха Филикс елементарно да бъде разпознат обществено.

В собствен репортаж през декември радиото разкри възрастта на малолетните и че единият е дете на локален народен представител. Добави и че наказаният мъж - чийто развой през 2021 година е бил извършен на закрито, с цел да се защитят жертвите му - е някогашен член на Гражданска платформа и претендент на изборите, както и ЛГБТ деятел.

Историята, необятно публикувана от други държавни медии, провокира звук в Полша, като поддръжниците на опозицията настояват, че това е било проведено от националистическата консервативна " Право и правдивост " (ПиС) за политическа полза, тъй че тя е най-малко частично виновна за гибелта.
ПиС, по-късно тази година, управлява медиите в Полша и води акция против правата на ЛГБТ общността.
Лидерът на Гражданска платформа Доналд Туск, някогашен полски министър председател и някогашен ръководител на Европейския съвет, написа в " Туитър ", че дава обещание да " потърси отговорност от ПиС за всяко злочинство, за всички човешки вреди и нещастия, които са предизвикали, до момента в който са на власт ".

Замесеният публицист, Томаш Дуклановски, съобщи, че е излъчил историята, с цел да покаже, че " освен католическата черква " е прикривала насилието над деца.

ПиС стартира да поема директен надзор върху държавните медии в Полша скоро след изборната си победа през 2015 година и доста национални и интернационалните отчети от този момент заключиха, че държавната телевизия и радио съставляват рупори на държавната агитация.

Министърът на образованието Пшемислав Чарнек сподели пред държавната телевизия TVP, че е " пагубно за обществото ", че за случая не е било обявено по-рано.

" Същите тези хора, които крещят толкоз мощно за битката против педофилията, крият педофили в своите редици ", съобщи Чарнек. Прокурорите проверяват случая, а Националният съвет за радио и телевизия е почнал следствие дали станцията е излъчвала наличие, " позволяващо идентифицирането на деца жертви, което жестоко заплашва тяхното богатство ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР