Управляващата социалдемократическа партия в Швеция обяви днес, че ще огласи

...
Управляващата социалдемократическа партия в Швеция обяви днес, че ще огласи
Коментари Харесай

Управляващите социалдемократи в Швеция казват за членството в НАТО на 15 май

Управляващата социалдемократическа партия в Швеция разгласи през днешния ден, че ще огласи на 15 май позицията си дали страната би трябвало да подаде молба за участие в НАТО, заяви Агенция Франс Прес.

Решението в интерес на присъединение към алианса най-вероятно ще разчисти пътя към подаването на молбата, показва организацията.

" Партията ще разгласи позицията си на 15 май ", което се пада неделя, съобщи пред Агенция Франс Прес говорителката на партията Юлия Грабе.

Ако социалдемократите поддържат участието, ще има ясно парламентарно болшинство в интерес на подаването на молба за участие. Това ще е още повече в действие, изключително в случай че прилежаща Финландия, където сходно решение се чака в идните дни, реши да кандидатства за присъединение във водения от Съединени американски щати алианс.

От десетилетия Швеция и Финландия поддържат боен неутралитет, само че публичното мнение в двете страни се промени след съветската инвазия в Украйна, като анкети демонстрираха растеж в поддръжката за участие.

Левоцентристката социалдемократическа партия на Швеция, която е водена от премиера Магдалена Андершон, обичайно е срещу присъединението към НАТО, като тази позиция бе доказана и на последния партиен конгрес през ноември предходната година.

Но спорът в Украйна още веднъж разпали спор по тематиката в страната и в партията.

Социалдемократите във Финландия, които също се ръководеща партия, се чака да разгласят позицията си на 14 май.

На 13 май се чака представянето на парламентарния обзор на политиката по сигурност на Швеция, в изработването на който взе участие всички парламентарно показани партии.

Швеция и Финландия поддържат тесни връзки с алианса, те се причислиха към програмата " Партньорство за мир " през 1994 година и постоянно вземат участие във военните учения на НАТО и водените от алианса задачи за поддържане на мира.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР