Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция, председателствана

...
Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция, председателствана
Коментари Харесай

Турция се оттегля от Истанбулската конвенция?

Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Турция, управлявана от президента на републиката Реджеп Тайип Ердоган, обмисля опцията за отдръпване на Анкара от Истанбулската спогодба на Съвета на Европа (СЕ) за попречване и битка с насилието над дами. Това оповестява турският вестник Milliyet, представен от TACC.
Според вестника, на 5 август Ердоган е трябвало да организира среща с членове на партията, с цел да чуе позицията им по този въпрос. Въпреки това e било решено срещата да се отсрочи до 13 август, добавя организация Фокус.
Reuters, базирайки се на източник в ПСР, оповестява, че " нищожно болшинство от членовете на партията смятат за вярно " отдръпването на Турция от конвенцията.
Конвенцията, призната в Истанбул от 47 страни от съдебна експертиза на 11 май 2011 година, е първото европейско съглашение, ориентирано към битка с насилието над дами и домашното принуждение. В момента тя е утвърдена от 18 страни и формулира минимални стандарти за предварителна защита, отбрана и гонене на насилието и дава насоки за изцяло създаване на политики.
Държавите, утвърдили това съглашение, са задължени да основат горещи телефонни линии, убежища и да дават здравна, психическа и правна помощ на жертвите. Конвенцията криминализира всички актове на физическо, полово или психическо принуждение в фамилията и сред някогашни или сегашни съпрузи и сътрудници.
В същото време конвенцията е подложена на критика в редица страни, заради обстоятелството, че съгласно редица специалисти приемането на документ, в който ролята на пола се преглежда като обществена, може да подкопае обичайните фамилни полезности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР