Управляващата партия на индийския премиер Нарендра Моди Бхаратия Джаната победи

...
Управляващата партия на индийския премиер Нарендра Моди Бхаратия Джаната победи
Коментари Харесай

Управляващата партия спечели внушителна победа на частичните местни избори в Индия

Управляващата партия на индийския министър председател Нарендра Моди Бхаратия Джаната победи опозицията на локалните избори в три от основните централни щата на страната, сочат оповестени през днешния ден резултати от вота, едвам няколко месеца преди парламентарните избори в най-многолюдната страна в света, съобщи Франс прес.

Победите в три от петте щата, в които се гласуваше през ноември, укрепиха позициите на дясната партия Бхаратия Джаната и на Моди, който към момента е доста известен след 10 години на власт и е любимец за продобиване на трети мандат следващата година.

Бхаратия Джаната извоюва от опозицията контрола над щатите Чатисгарх и Раджастан и резервира контрола над щата Мадхия Прадеш.

Резултатите се преглеждат като следващ крах за 53-годишния Рахул Ганди, водач на главната лявоцентристка опозиционна партия Индийски народен конгрес (ИНК), който водеше нападателна акция против Моди.

Бащата, бабата и прадядото на Ганди са били министър-председатели и политически водачи, които са доминирали индийския политически пейзаж от десетилетия. ИНК, който в миналото беше преобладаваща политическа мощ в Индия, само че загуби последните два парламентарни вота - през 2014 година и 2019 година - с исторически провали от Бхаратия Джаната.

ИНК обаче завоюва южния щат Телангана против районна партия, а гласовете в дребния щат в Североизточна Индия, Мизорам, ще бъдат преброени на следващия ден.

" Днешната победа е историческа ", съобщи Нарендра Моди в тирада след изборите, произнесена в централата на Бхаратия Джаната в Делхи, като благодари на " хората за поддръжката им ", получена, по думите му, с помощта на " нашата политика на положително ръководство и развиване на Индия ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР