Управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединени патриоти продължи с порочната

...
Управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединени патриоти продължи с порочната
Коментари Харесай

ГЕРБ стовари върху ЦИК и здравните мерки за изборите

Управляващата коалиция на ГЕРБ и „ Обединени патриоти ” продължи с порочната си процедура да се разтоварва от отговорност за организацията и провеждането на изборите.

Преди няколко месеца депутатите на Бойко Борисов трансферираха на Централната изборна комисия (ЦИК) всички задания към машинното гласоподаване, с което провокираха оставката на някогашния й началник Стефка Стоева. Сега, подкрепени от патриотите, Движение за права и свободи и „ Воля ”, сториха същото и във връзка с ограниченията, с които би трябвало да се опазят живота и здравето на гласоподавателите по време на вота.

Това стана откакто парламентарната правна комисия утвърди на първо четене в закона за изключителното състояние. Управляващите индиректно попречиха на заинтригуваните страни да проследят полемиката по законопроекта в комисията. Нейното съвещание беше планувано за 14.30 часа в сряда. Но вместо да се организира тогава, ненадейно беше „ дръпнато ” съвсем два часа по-рано – в 11.40 часа.

В законопроекта на ГЕРБ и патиротите е записано, че ЦИК би трябвало да одобри правила за организацията и реда на изборите, с които да се подсигуряват живота и здравето на гласоподавателите, членовете на изборните комисии и другите участници в изборния развой, в период не по-късно от 50 дни преди изборния ден. Президентът Румен Радев насрочи вота за 4 април, което оставя на изборните комисари време да одобрят здравните ограничения почти доникъде на февруари. Мерките би трябвало да бъдат избрани след съвещания сред ЦИК, здравния министър, Националния действен щаб (НОЩ) и Националния имунизационен щаб.

Управляващите не се осмелиха даже да дефинират съответно по какъв метод ще пуснат бюлетина гласоподавателите, сложени под карантина или в изолираност. Само записаха, че такива гласоподаватели ще гласоподават с преносими изборни кутии или в обособени изборни секции. Така си оставиха малка врата да трансферират на иборните комисари и това тежко решение.

ЦИК ще би трябвало да обезпечи изборния развой и с „ всички нужни средства за отбрана ” – за това ръководещите милостиво прибавиха, че комисията ще се употребява със съдействието на държавното управление. Такова ще може да желае изборната администрация и от вътрешното и здравното министерство, и районните здравни инспекции, само че „ при нужда ”.

 

Очаквайте детайлности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР