Управленското танго не върви много гладко. Важното е обаче, че

...
Управленското танго не върви много гладко. Важното е обаче, че
Коментари Харесай

Елена Дариева: До местния вот няма да има развод в правителството

Управленското танго не върви доста безпрепятствено. Важното е обаче, че в обществото има едно чувство за облекчение, откакто бе реализиран по този начин мъчно откритият компромис и се стигна до постоянно държавно управление. Това съобщи пред социологът Елена Дариева от Агенция " Насока ".

Тя означи, че имаме паритет в държавното управление и по-ярка поляризация.

" Имаме два огромни субекта, които усилват възможностите за съвместен надзор, което води до по-голямо напрежение. Този кабинет на ротационен принцип не разполага с нормалните 100 дни, когато желаеме да оценим по какъв начин работи едно държавно управление ".

Според нея по-сериозният проблем е в разделянето на обществото. Социологът счита, че в случай че кабинетът успее да извърши 2-3 основни задания - Шенген, еврозона, правосъдна промяна, това ще донесе заем на доверие от страна на гласоподавателите, само че ще възвърне и чувството за ред и предвидимост.

Местните политически сили са извънредно значим вододел тази есен, разяснява Дариева в изявление за предаването " Преди всички ". По думите й те ще дадат друга политическа тежест и евентуално ще нарушат вътрешната симетричност.

За ГЕРБ и Движение за права и свободи тези локални избори са изключително значими, тъй като те имат какво да отстояват и какво да губят, акцентира тя. Според нея еврозизборите ще са вторият огромен тест на национално равнище.

Правителството Денков/Габриел е държавно управление на компромиса, подсети социологът. Общественото внимание ще бъде приковано върху тези два политически субекта. Местните избори минават под знака на протичащото се в тези два лагера, което устройва и двата, счита тя. В този смисъл Дариева изрече мнение, че до локалния избор няма да станем очевидци на " бракоразвод ", т.е. на рухване на кабинета. Все отново в случай че не се усъвършенства връзката сред двете обединения в ръководството, няма по какъв начин да вървят нещата.

Паритетът, който бе реализиран на тези избори, породи нуждата от основаване на нови съюзи, продължи с коментара си Елена Дариева. По думите й този развой е непосилен.

" Президентът от своя страна през последните години натрупа прекомерно доста власт през служебните държавни управления. В момента, в който губи тези механизми на власт, обикновено е да бъде прекомерно внезапен. Това преяждане с власт и дейностите му, които бяха на ръба на конституционните му пълномощия, доведоха до вредите, които той понесе електорално в персоналния си рейтинг ".

Движение за права и свободи основават напълно нов прочит на тази обстановка, добави социологът и изясни:

" Участието на Пеевски в конституционната комисия поставяше доста значим въпрос - допустимо ли е Пеевски да се трансформира в механизма, който ще детронира модела " Пеевски ". Отговорът е еднопосочен. Отстъплението, което той направи от присъединяване си в тази комисия, цели да усъвършенства успеваемостта на нейната работа, да даде глътка въздух и процесите да тръгнат в по-нормален ход. В рейтинга му мъчно може да настъпи някаква смяна ".

За " Възраждане " Елена Дариева регистрира, че партията е във прогресивен електорален тренд. Според нея това е партията, която най-успешно сърфира върху вълната на антисистемния радикализъм.

" Тя е на път да се трансформира във любимец на всички български жители, които са гневни на партиите, на управническия хайлайф, а те не са малко ".

С хоризонта на локалните избори на есен виждаме, че " Възраждане " ще играе значима роля на ниво локална власт. Те може да се окажат важен балансьор, счита още социологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР