Управлението на Върховния комисар ООН по правата на човека опроверга

...
Управлението на Върховния комисар ООН по правата на човека опроверга
Коментари Харесай

ООН опроверга Русия: Ударът срещу Оленивка, който уби украински пленници, не е от HIMARS

Управлението на Върховния комисар Организация на обединените нации по правата на индивида опроверга изказванията на Русия, че затворническата колония край Оленивка, Донецка област, била атакувана с HIMARS, съобщи Униан.
Припомняме, на 28 на 29 июля 2022 година там бяха убити украински военнопленници.

В експертен отчет на Организация на обединените нации се споделя, че ракета от HIMARS би провокирала доста по-сериозни опустошения от установените в “изправителна колония №120 “ във Волноваха, покрай Оленивка.

" Независимо, че в 11 часа (в деня на нещастието – б.р.) съветски пропагандисти към този момент снимаха в казармата видео с фрагменти – сякаш от муниции на HIMARS – в отчета се отбелязва, че " степента на провалите върху стените, тавана, покрива и прозорците на казармата, положението на двуетажните кревати в пространствата, размерите на остатъчния кратер и радиусът на разрушенията не са присъщи за проваляне от IMARS. " – разяснява омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец.

„ Освен това очевидци са разсказали на представителите на Управлението на Върховния комисар Организация на обединените нации по правата на индивида, че са чули многочислени гърмежи. " – добавя Лубинец.

Според нови елементи, посочени в отчета, видеозаписи и фотоси на разрушените казарми демонстрират мястото на удара отвътре на западната стена и две вероятни „ точки на навлизане “ през покрива. Макар точния вид оръжие и произходът му да не са открити, картината на структурните провали приказва за удар с арсенал, която се е движел „ по траектория от изтока на запад ", се споделя в документа.
От това установяване на посоката следва, че ударът е нанесен от територия, следена от съветските окупатори.

Посочва се също, че страната, която държи бойци в плен, носи отговорност за тяхната сигурност и при гибел или ранянане е длъжна неотложно да организира публично следствие, което да откри самостоятелната наказателна отговорност за станалото.

Организация на обединените нации обаче не разполага с данни Руската федерация да е изпълнила тези задължения.

„ За страдание, даже в подобен сериозен отчет, Организация на обединените нации не може да събере 2+2 и да разбере, че за нещастието е отговорна единствено Русия. Надявам се, че в идващия отчет ще им стигне храброст да го напишат в прав текст. Целият свят познава " почерка " на Русия. Затова у мислещите хора и организации няма никакви подозрения кой стои зад това цинично военно закононарушение. " – обобщава омбудсманът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР