Управление на тол системата ПолитикаДепутатите спешно приеха в комисия промените

...
Управление на тол системата ПолитикаДепутатите спешно приеха в комисия промените
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промени в тол системата

Управление на тол системата ПолитикаДепутатите незабавно одобриха в комисия измененията в тол систематаПолитикаДепутатите отхвърлиха да понижат комисионите за медиаторите в тол системата
Два дни преди разпускането на 48-ото Народно заседание депутатите одобриха дефинитивно измененията в Закона за пътищата, които би трябвало да решат проблеми на жители и превозвачи. Глоби за неплатени винетки ще се постановат най-много до три пъти в годината. Освен това водачите на леки коли ще могат да вършат корекции на сбъркани данни. Превозвачите пък към този момент ще имат опция да предекларират тол сегменти. Къмпинг колите към този момент няма да се причисляват към товарните и ще се движат по пътищата само с винетка.

Припомняме, че няколко политически сили, измежду които ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “ и „ Възраждане “, входираха промени в Закона, откакто стана ясно, че жителите на село Пролеша би трябвало да платят големи суми за санкции. Те са считали, че селото им е част от обитаемоте места, за които винетки не се изискват. Предложенията на партиите се припокриваха, защото в тях бяха отразени тъжби до Омбудсмана на Република България.

Най-революционни бяха измененията, препоръчани от „ Демократична България “, като те имаха за цел да понижат комисионите, които Националните снабдители получават. Но болшинството в Народното събрание не позволи предложенията им до разглеждане по време на съвещанията на районна комисия, а и на първото гласоподаване в зала.

Същото се случи и през днешния ден на второ четене в зала. Предложенията бяха подложени на гласоподаване за допускане, само че „ за “ гласоподаваха само „ Продължаваме промяната “ и Демократична България. Всички останали партии се оповестиха срещу или въздържали се.

Трябва да се мисли в последващо Народно заседание да има повече снабдители, а не да подсигуряваме на една компания да получава всичките комисиони на готово “, разяснява Настимир Ананиев (ПП).
Какви са признатите промени?
Останалите оферти бяха признати безусловно единомислещо, като всички политически обединения гласоподаваха „ за “. Законопроектът бе дефинитивно признат със 170 гласа " за ", като нямаше срещу и въздържали се. Някои от измененията ще влязат в действие поетапно до 2024 година, а други даже ще имат назад деяние – от 2019 година

Едно от най-важните промени е обвързвано с предекларирането на погрешно или отчасти декларирани тол данни от превозвачите. За сходна опция браншът упорства от няколко години. Сега те ще бъдат уведомявани за недекларираните данни и ще имат право непринудено да ги заплатят в 14-дневен период. Така няма да подлежат на административно наказателни процедури, само че и няма да заплащат обезщетителни такси в размер на 750 лева

Против тези промени се оповестиха от Министерството на районното развиване и АПИ. Днес в зала се чуха и апели за одит на събираемостта на средствата, защото по думите на Настимир Ананиев (ПП) наложените, само че несъбрани санкции, надвишават даже събраните тол такси.

Може да се мисли за одит на Тол.бг и доставчиците, които работят в системата “, съобщи той.

Промените ще влязат в действие от 1 януари 2024 година
Казусът „ Пролеша “
Заради проблемите на жителите бе признато санкция за липса на винетка да се постанова до три пъти в границите на една календарна година. Поправката ще влезе в действие с назад деяние от 2019 година и по този начин от нея ще могат да се възползват и други жители, а АПИ ще би трябвало да връща пари.

Жителите на селото обаче не са удовлетворени, защото ще би трябвало да заплатят по 900 лева санкции единствено за една година. По думите на някои от тях те имат наложени няколко обезщетителни такси от 70 лева, а не санкции от 300 лева Така измененията в действителност може да усилят отговорностите на някои от жителите.

Най-чистият вид за решение на проблема бе финансова прошка от кабинета, за която прикани на няколко пъти и Омбудсманът, само че такава не бе направена.
Корекция на винетки и увещание за приключване
Когато е позволена неточност при обявление на не повече от три признака или липсва знак от регистрационния номер на пътното транспортно средство (вкл. страната, в която е записано или неговата категория), корекцията ще се прави след подаване на заявление от притежателя. Ще е нужно и представянето на доказателство за заплатена винетка. Промяната в данните ще има деяние от момента на издаването на винетката и ще има период на годност до приключването на периода на валидността на в началото издадената.

Всички, които имат закупена годишна винетка, ще бъда уведомявани два пъти за края на валидността ѝ – един път в 14-дневен период и още един път 2 дни преди приключването ѝ. Това ще става със СМС или е-поща. Тези с тримесечна винетка ще получават еднократно увещание – 2 дни преди приключването на документа.

Тази смяна влиза в действие от юни месец.
Уведомления
При открито придвижване без винетка и при липса на закупена маршрутна карта или настоящ контракт с снабдител на услуга по електронно събиране на такси, водачите ще бъдат уведомявани за нарушаването до 3 работни дни след осъществяването му. Така ще могат да заплатят обезщетителна такса и ще бъдат освободени от административно наказателна отговорност.

Промените влизат в действие от август 2023 година

И още – отпадна член от Закона, който обвързваше неналичието на винетка с минаването през периодически механически обзор. Освен това само интернационалните водачи ще бъдат арестувани на границите до момента в който не изплатят отговорностите си. Припомняме, че превозвачите се оплакваха всеобщо, че са спирани при овакантяване на страната, защото имат неплатени тол отговорности.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинзакон за пътищата тол система електронни винетки български превозвачи ПоследниНай-четениТранспорт 28 Парламентът одобри дефинитивно промени в тол системата Енергетика 876 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Политика 392 Депутатите дефинитивно утвърдиха България да напусне руските банки Бюджет и финанси 252 „ Перфектна стихия “: Китай навлиза в дългова буря Компании 2288 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Бюджет и финанси 5030 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Енергетика 404 Газът за февруари поевтинява с 31% Инфраструктура 540 „ За да не се губи движение “: Кабинетът дава 776 млн. лева за ремонт и строителство на пътища Финанси 372 Банките в България завоюваха рекордните 2.1 милиарда лева през 2022 година Личности 416 Гаутам Адани към този момент не е най-богатият в Азия Компании 15973 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Накратко 14064 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Бюджет и финанси 5470 Германия даде знак, че навлиза в криза Телекомуникации 5348 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5030 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Индустрии 4556 Здрави животни за крепко човечество Енергетика 3437 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3200 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2696 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Компании 2288 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Всички новиниОще от ТранспортВиж всичкиЦГМ разгласи подготвеност да издава по-евтините карти за възпитаници и студентиДепутатите незабавно одобриха в комисия измененията в тол систематаНКЖИ злоупотребява с господстващо състояние на жп пазараБългарски компании ще оперират Летище Русе Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР