Управителят на винопроизводителна компания в Пловдив е осъден на 1

...
Управителят на винопроизводителна компания в Пловдив е осъден на 1
Коментари Харесай

Първа присъда у нас по разследване на Европейската прокуратура

Управителят на винопроизводителна компания в Пловдив е наказан на 1 година затвор и санкция, оповестиха от Европейската прокуратура.

Това е първата присъда у нас по следствие на институцията, която скоро навърши 1 година.

Името на наказания не се загатва. Наказанието е за опит за машинация с еврофондове за експорт на вино отвън Европейски Съюз. Предотвратени са вреди за близо 400 000 евро от бюджета на Съюза.

През 2020 година ксомпанията кандидатствала за дотации в размер на 390 452 евро. Парите трябвало да бъдат отпуснати по програмата на Европейски Съюз за поддръжка за националните винарско-лозарски браншове за интервала 2019-2023 година Целта била поощряване на износа на вино за Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 година

Всеки евентуален бенефициент бил задължен да показа по три самостоятелни една от друга предложения пред Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). При инспекцията от ДФЗ открили, че две от трите кандидатстващи за фондовете компании въобще нямали предложения. И в двата случая подписите били фалшифицирани.

От ДФЗ докладвали за случая на Вълховната касационна прокуратура (ВКП). Софийската градска прокуратура (СГП) почнала досъдебно произвеждане. Европейската прокуратура поела случая, откакто почнала работа през 2021 година

Обвиненият шеф признал виновността си и сключил съглашение с Европейската прокуратура, което било утвърдено от Специализирания углавен съд. Той получил присъда от 1 година затвор и три години условно, както и санкция в размер на 2000 лв..
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР