Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви,

...
Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви,
Коментари Харесай

ЕЦБ прогнозира кога инфлацията в еврозоната ще достигне върха

Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало съобщи, че пикът на инфлацията в еврозоната се чака да бъде доближат през първата половина на 2023 година.

" Общата инфлация, която скочи до рекордните 10,7% през октомври, може да доближи своя връх през " първото полугодие " на 2023 година ", уточни той, предупреждавайки, че може да отнеме две до три години, с цел да се върне инфлацията назад към целевото равнище на ЕЦБ от 2%.

Въздействието на енергийната рецесия върху общия растеж на цените " ще изчезне евентуално от идната пролет ", показва пред изданието The Irish Times Франсоа дьо Гало, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Той също по този начин прикани за продължение на повишението на главните лихви, до момента в който стане явно, че инфлацията е достигнала " връх ", само че отхвърли да предвижда какви ще са целевите равнища на главните лихви.

Бързото повишение на главните лихви обаче сложи ЕЦБ покрай по този начин наречената " неутрална рента ", неопределена граница - съгласно оценки, сред 1,5% и 2% - при която Централната банка нито подтиква, нито забавя икономическия напредък в еврозоната.

" Не сме надалеч от неутралното лихвени равнище, оттатък което темпото ни на повдигане на главните лихви може да бъде по-гъвкаво и евентуално по-бавно, добави централният банкер.

" Нашата цел не е да предизвикаме криза, а да податлив инфлацията ", акцентира Вилероа дьо Гало, визирайки нападателната политика на ЕЦБ на повишение на лихвите.

" Европейската централна банка не би трябвало да стопира да покачва лихвите, до момента в който главната инфлация не доближи явен връх. Но може да забави темпото на покачвания, откакто лихвите доближат равнище, което стартира да лимитира растежа, споделя шефът на централната банка на Франция пред Irish Times.

Само в границите на последните три месеца ЕЦБ усили главните лихви с общо 200 базисни пункта (2 процентни пункта), което е най-бързият ритъм на покачвания в историята. Пазарите упования са, оснвоните лихви да доближат връх от към 3% през идната година, което допуска, че предстоят още покачвания, с цел да се укроти бързата и широкообхватна инфлация.
 ЕЦБ с ново нападателно покачване на главната рента - със 75 базисни пункта
ЕЦБ с ново нападателно покачване на лихвите - до равнищата от спешната 2009-а

Лихвите в еврозоната доближиха най-високи равнища от 2009 година насам
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР