Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че най-новият

...
Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че най-новият
Коментари Харесай

Лагард, ЕЦБ: Влизането на Хърватия в еврозоната показва, че еврото е привлекателна валута

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард сподели, че най-новият член на валутния съюз - Хърватия потвърждава, че еврото има трайна прелест.

 

" Хърватия работи интензивно, с цел да стане 20-ият член на еврозоната и съумя. Това демонстрира, че еврото е привлекателна валута, която носи непоклатимост на своите членове ", се показва в неделно изказване на Лагард, представено от Блумбърг.

 

Страната на Адриатическо море с 3,9 милиона поданици, белязана от война преди едно потомство, преди малко приключи своята промяна и стана последната страна, която се причисли към най-голямата валутна зона в света. Това също по този начин значи, че Управителният съвет на ЕЦБ се усилва до 26 членове, като гуверньорът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич се причислява към редиците на тези, които дефинират лихвената и парична политика на еврозоната.

 

Две други кандидатки за еврото обаче не са толкоз щастливи.

 

Кандидатурата на Румъния за участие е възпрепятствана от вътрешни кавги. България, най-бедната страна в Европейски Съюз, пък желае да се причисли през 2024 година, само че внимателните европейски чиновници не са уверени, че нейната стопанска система и банкова система са подготвени за еврозоната, показва Блумбърг.

 

В последна сметка приемането на еврото в действителност е изискване за присъединение към Европейски Съюз, макар че Чехия, Унгария, Полша и Швеция не наподобяват заинтригувани. Дания, която реализира отвод от присъединение преди зората на валутата, също не помръдва.

" Само шест страни членки на Европейски Съюз, като се изключи Дания, не са членове на клуба ", уточни Лагард настрана в изявление за хърватския вестник Jutarnji list, оповестено в събота.

 

" Ако им би трябвало повече време, това е добре. Когато изпълнят критериите и пожелаят да се причислят, ще се радваме да увеличим броя на страните от еврозоната ", добави шефът на ЕЦБ.

 

 

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР