Управителният съвет на Българската народна банка реши считано от 1

...
Управителният съвет на Българската народна банка реши считано от 1
Коментари Харесай

Решение на БНБ свива заемите и вдига лихвите

Управителният съвет на Българската национална банка реши считано от 1 юни минималните наложителни запаси по привлечените от банките средства от чужбина да набъбнат от 5 на 10 %. А от 1 юли наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от страната и от чужбина се усилват от 10 на 12 %.

Текущата макроикономическа обстановка се характеризира с ускорено повишаване на цените, висок напредък на заплатите в частния бранш, мощно потребителско търсене и запазващ се висок напредък на заемите за семействата. Продължаването на тези трендове основава евентуални опасности във връзка с устойчивостта на банковата система и във връзка с осъществяването на главната цел на Българска народна банка за поддържане на ценова непоклатимост, гласи формалното известие на централната банка.

В изискванията на забележителен приток на привлечени запаси в банките, висока ликвидност и конкуренция в банковия бранш се следи слаба и мудна трансмисия от повишението на главните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и заемите в България. „ При отчитане на бавната и слаба степен на преместване на измененията в паричната политика на Европейската централна банка и на лимитираните резултати от подхванатите от Българска народна банка нараствания на антицикличния финансов буфер върху кредитната интензивност, повишението на наложителните минимални запаси има за цел стягане на паричните условия в страната. Мярката ще изтегли част от настоящата свръхликвидност в банковата система и ще способства за понижаване на свободните запаси, с които банките могат да кредитират, създавайки тласъци за по-бързо и доста преместване на нарасналите лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на заемите “, показват от Българска народна банка.

Забавянето на кредитната интензивност би спомогнало за последователно понижаване на темповете на инфлацията посредством въздействието върху потреблението, финансирано със заеми. В допълнение, понижаването на темповете на напредък на заема ще способства за понижаване на кредитния риск в банковата система, написа в формалното известие на Българска народна банка.

Печалбата на банките в страната за 2022 година е 2,1 милиарда лева, което е със 733 млн. лева (+54.6%) повече по отношение на облагата за миналата 2021 година, написа в периодическото издание на Българска народна банка „ Банките в България “. Възвръщаемостта на личния капитал на банките нараства до 12%. Нетният лихвен приход на банките (разликата сред получени приходи от лихви и направени разноски за лихви) през предходната година се усили с 467 млн. лева (+16,9%) до 3,2 милиарда лева Нетният приход на банките от такси и комисиони се усили със 185 млн. лева (+14,9%) и през предходната година доближи 1,4 милиарда лева.

Макар в непосреден проект бързото повишаване на заемите да се отразява позитивно върху доходността на банковия бранш, продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в салдото на банковата система, показват от Българска народна банка.

През четвъртото тримесечие на 2022 година размерът на необслужваните заеми се намали вследствие на отписвания на заеми за семейства. Въпреки това, в настоящите условия кредитният риск е остър, пишат от Българска народна банка. Предвид съмненията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и предстоящо закъснение на външното търсене способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки. В допълнение, върху финансовото положение на кредитополучателите ще повлияе протичащият световен развой на покачване на лихвените проценти, чието преместване върху лихвите в страната ще се форсира през идващите месеци, написа в разбора на Българска народна банка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР