Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)

...
Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)
Коментари Харесай

Васил Велев: АИКБ няма да подкрепи Бюджет 2024

Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) няма да поддържа Бюджет 2024, уточни ръководителят на АИКБ Васил Велев пред публицисти по време на кръгла маса, отдадена на нововъведенията при съхранението на сила.

" За един мандат дългът ще се усили съвсем два пъти от 36 на 66 милиарда лева и лихвите близо 4 пъти без никакви промени против това - без промяна в държавната администрация, без промяна в областта на сигурността, без промяна в трудовата експертиза, без промени в опазването на здравето като цяло с по-голяма тежест на предварителната защита по скрининга на база европейските стандарти, без промени в образованието, които да заменят правилото на финансиране, без промени в обществените помощи ", акцентира ръководителят на работодателската организация. По думите му АИКБ са очевидци на едно прекалено харчене.

" Който е викал по-силно, са му дали повече, без промяна и с прекомерно оптимистична прогноза за растеж на стопанската система. Трябва да се възнамерява антикризисни ограничения - безработицата стартира да пораства, а се възнамерява един оптимистичен растеж на събирането на приходите ", счита Велев.

Той предвижда, че бюджетът няма да се вмести в по този начин заложения недостиг от 3%, а работодателите поддържат политики, които са в полза на стопанската система и форсират развиването ѝ, само че не поддържат политики, които считат, че крият опасности за ускорение на развиването на страната.

Велев означи още, че България няма да осъществим проекта по приходите и в сегашния бюджет.

" За АИКБ е явно, че няма да се извърши и приходната част на бюджета за идната година, а това ще се компенсира с орязване на вложенията ", уточни Велев. Той настоя, че работодателската организация желае да види планова подготвеност за вложенията както за идната, по този начин и за най-малко идващите две години.

" Текущото осъществяване на бюджета, който бе плануван във втората половина на годината, е задоволително красноречиво - има несъблюдение, а се залагат още по-големи цифри, които ще доведат до още по-голямо несъблюдение на бюджета ", безапелационен е Васил Велев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР