Управител и собственик на еднолично дружество застава пред Окръжен съд

...
Управител и собственик на еднолично дружество застава пред Окръжен съд
Коментари Харесай

Мениджър и собственик на фирма укрили 1.2 млн.

Управител и притежател на еднолично сдружение застава пред Окръжен съд Пловдив през днешния ден по обвинявания за данъчни закононарушения в изключително огромни размери.

Управителят на „ С.Т. “ ЕООД е укрил дължимо Данък добавена стойност в размер на 435 668.20 лв., а притежателят на сдружението не е заявил корпоративен налог за 703 963.72 лв..

Подсъдими са С. И. и Г. П.

Срещу подсъдимия С. И. е повдигнато обвиняване в това, че в интервала от 12.12.2015 година до 12.08.2016 година като шеф на еднолична компания е избегнал определяне и заплащане на данъчни отговорности в изключително огромни размери.

Той е укрил  Данък добавена стойност, като е удостоверил лъжа в подадени данъчни заявления посредством счетоводителите Е. А. и Н. К., от които обаче не може да се търси наказателна отговорност, заради незнанието на фактическите условия от закононарушението.

Управителят на едноличното сдружение е употребявал документи с погрешно наличие – отчетни регистри – дневници за покупките на „ С. Т “ ЕООД– Пловдив, в които е отразил фактури по неполучени доставки с право на цялостен данъчен заем.

Престъплението е по член 255 ал.3 вр. ал.1 т.2 т.6 и т.7 вр. член 26 ал.1 от Наказателен кодекс.

Срещу подсъдимия Г. П. е повдигнато обвиняване в това, че на 01.04.2017 година като притежател на капитала и ръководещ сдружението, е избегнал определяне и заплащане на данъчни отговорности в размер на 703 963.72 лв., представляващи изискуем годишен корпоративен налог за 2016 година

Това е станало, откакто предприемачът не е подал в законоустановения период – 31.03.2017 година, Годишна данъчна декларация, каквато се изисква по член 92 от ЗКПО, като данъчните отговорности са в изключително огромни размери – закононарушение по член 255 ал.3 вр. ал.1 т.1 от Наказателен кодекс.

Делото е планувано за разглеждане в разпоредително съвещание, а съдия-докладчик е Теофана Спасова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР