Управата на кафене в Пловдив осъди НАП заради нескопосан акт.

...
Управата на кафене в Пловдив осъди НАП заради нескопосан акт.
Коментари Харесай

Пловдивско заведение осъди НАП заради некадърен акт

Управата на кафене в Пловдив осъди Национална агенция за приходите поради неблаговиден акт. Макар и в неточност, заведението съумя да се отърве от 500 лв. санкция. Причината за глобата – минерална вода за левче, само че без касов бон.
Проверката е станала в кафенето към магазин Лекси на Пещерско шосе. Служителки на Национална агенция за приходите били в заведението, което било набелязано за инспекция от организацията. Те си поръчали кафе и седнали в средата на комерсиалната зона. Момичето зад бара и охранителя на магазина пък отмаряли на „ служебната маса”. Към тях се включил и шефът.
Служителката на заведението излязло, с цел да пуши, а през това време една от данъчните се самообслужил. Тя взела една вода, оставила левчето на бара и се отдръпнал. След минути момичето още веднъж се върнало на работното й място, взело левчето и го прибрала в касата. Бележка обаче не била извадена и покупката не била отразена във фискала.
Така двете данъчни се легитимирали и почнала инспекция. Направена била „ Стоп „ каса и се открили 59 лв. разлика сред наличните пари и тези отразени по касов уред. Управата на кафенето декларирали, че става дума за 30 лв., които не са въвели при започване на деня.
На компанията бил формиран акт, а след законовия период на мениджърите било връчено и наказателното разпореждане. В него попадала глобата 500 лв..
Глобата била отнесена до компетенцията на съда. Действително съгласно магистратите е осъществено нарушаване по закона за налог добавена стойност. Това било по отношение на разликата в касата. Актът обаче е бил главно за неиздаване на касов бон/ Тук обаче съда не се съгласи с Национална агенция за приходите. Действително не е била предоставена записка, само че и самата покупко-продажба не е била осъществена физически. Служителката на приходната организация е взела сама водата, платила е, а по-късно продавачът – служителката на заведението, е взела парите, без да има на кой да даде документа.
Така актът на Национална агенция за приходите се оказва незаконосъобразен съгласно Районен съд и заведението се отърва от глобата. Нещо повече, приходната организация е наказана от управата на компанията за адвокатки хонорар в размер на 250 лв..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР