Употребата на цигари без бандерол остава ниска за страната през

...
Употребата на цигари без бандерол остава ниска за страната през
Коментари Харесай

Свиленград са пушили най-много нелегални цигари към края на 2023 г.

Употребата на цигари без бандерол остава ниска за страната през 2023 година , съгласно информация от проучванията по самодейност " Срещу противозаконна търговия ". Делът от общото ползване е бил 2.6% през 4-то тримесечие и 2.3% през 2-ро тримесечие за предходната година.

С максимален дял измежду незаконните цигари на българския пазар са с опаковки, маркирани с надпис за безмитна търговия , следвани от подправените, имитиращи известни интернационалните марки. Сред празните опаковки са открити и кутии с незнайни за българския пазар марки, които се дефинират от вида " illicit whites " - цигари, създадени само за незаконно разпространяване.

За съответните тримесечия използването на цигари без бандерол е с най-високи равнища над междинното в градове като Ямбол, Пловдив, Бургас, Видин, Хасково и Добрич. През 2-ро тримесечие са регистрирани нулеви равнища в Шумен, Асеновград и Перник.

Междувременно Свиленград е с дял от 28% и 31% от двете тримесечия, като за тези високи стойности роля играе местоположението на града наоколо до границата с Турция и Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, както и интензивния трафик на гости от прилежащите страни.
 Снимка 656418
Източник:

Георги Георгиев, шеф на дирекция " Митническо разузнаване и следствие " в Агенция " Митници ", заяви, че през 2023 година митническите органи са задържали близо 97 млн. къса незаконни цигари, което е над 2 пъти повече спрямо 2022 година

Старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, заяви, че през миналата година са арестувани общо над 61,6 милиона къса незаконни цигари, 24 тона тютюн, от които 6 тона тютюн за наргиле, разкрити са две противозаконни заводи за произвеждане на цигари и 5 склада за предпазване на незаконните артикули.

" Тези триумфи няма по какъв начин да се осъществят и няма по какъв начин да стигнем до позитивните резултати в равнищата на непредназначените за локалния пазар цигари, без взаимоотношението сред всички правоохранителни органи - митници, Министерство на вътрешните работи и прокуратура ", добави Калин Литов.

Данните за 2023 година демонстрират, че към този момент 5 години делът на цигарите без български бандерол е под 3.5% от общото ползване у нас и е измежду най-ниските в Европейски Съюз , в които това проучване се организира.

Компаниите от самодейността " Срещу противозаконната търговия " обявиха, че битката с незаконните цигари би трябвало да продължи да е явен приоритет на правоохранителните органи в полза на държавния бюджет и противодействието на противозаконните действия у нас.
 Митничари засякоха цигари за 800 000 лева измежду чували с пелети на
Митничари засякоха цигари за 800 000 лева измежду чували с пелети на " Капитан Андреево "

При друга инспекция са открити над 12 500 кутии контрабандни цигари, скрити в мебели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР