Употребата на екрани все още не може да се нарече

...
Употребата на екрани все още не може да се нарече
Коментари Харесай

Психотерапевт: Когато едно дете е пред екрана, говоренето му става много по-различно

Употребата на екрани към момента не може да се назова взаимозависимост, само че виждаме какви са резултатите от несъразмерната приложимост на интернет и мобилни устройства. Това сподели психотерапевтът Детелина Стаменова в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ .  

Тя цитира данните от изследване, направено от " ПанЕвропа “, в което се преглеждат няколко рискови фактора, измежду които тютюнопушене, хранене, алкохол, използването на екрани. Според изследването последното към момента не е разпознато като взаимозависимост. Тя уточни, че измежду рисковите фактори за развиване на взаимозависимост са половата принадлежност, родител с някаква взаимозависимост, започване на приложимост на екрани в ранна детска възраст, проблеми в фамилията. 

Детелина Стаменова уточни и най-често срещаните проблеми, които са директен резултат от несъразмерната приложимост на устройства. " Късогледството в България внезапно стартира да се усилва при децата. Тук са и скелетните деформации, които се получават поради неуместни пози – дискова херния на шийните прешлени. Това са увреждания, които се случват доста постепенно “, означи тя.  

Психотерапевтът добави, че загубата на когнитивни умения от използването на устройства към момента се изследва и данните не са еднопосочни.

" Ако престанете да давате на децата си екрани, те ще бъдат изолирани и няма да бъдат част от своето потомство. Ако понижим използването им в ранна детска възраст обаче това ще има доста по-добри резултати върху тях в бъдеще. Когато едно дете е пред екрана, фината моторика става доста по-различна, проговарянето става по-различно, образуването на дълги и къси фрази става по-различно “, уточни още Стаменова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР