Уорън Бъфет е забележителен инвеститор. Той превърна бизнеса си Berkshire

...
Уорън Бъфет е забележителен инвеститор. Той превърна бизнеса си Berkshire
Коментари Харесай

Как Бъфет навигира в днешния пазар


Уорън Бъфет е незабравим вложител. Той трансформира бизнеса си Berkshire Hathaway от провалена текстилна компания в мултинационален конгломерат с дялове в Geico, Apple и Coca-Cola.

Но неговата общителна персона и податливост към остроумни препоръки са нещото, което затвърждава статута му на „ оракула на Омаха “.

Бъфет е пускал безчет цитати през годините, само че следните седем оферират на вложителите изключително навременни препоръки по какъв начин да влагат през днешния ден.

Пазете се от инфлацията (покачва се)

" Инфлацията работи като гигантска корпоративна тения. Този тения превантивно употребява нужната си ежедневна диета от капиталови долари, без значение от здравето на организма гостоприемник. Независимо от облагата на компанията, тя би трябвало да харчи повече за вземания, материални ресурси и дълготрайни активи, просто с цел да излезе наедно с единичния размер за миналата година. "

Бъфет предложи този живописен откъс в годишното си писмо до акционерите от 1981 година Милиардерът дефинира високата инфлация като „ налог върху капитала “, който разубеждава корпоративните вложения.

Тъй като инфлацията непрестанно се повишава, достигайки върхове, които не се следят от близо десетилетие и половина, вложителите може да помислят за активи, които са ваксинирани (или най-малко не толкоз уязвими) против опустошенията от възходящите разноски.

Един образец, който други милиардери като Бил Гейтс са употребявали неотдавна, е вложението в земеделска земя. Земеделието предлага постоянна и надеждна възвръщаемост - без значение от положението на стопанската система, хората към момента би трябвало да се хранят. (Гейтс е най-големият земевладелец на земеделска земя в континенталните Съединени американски щати.)

Други активи, които исторически са се справяли добре в интервали на висока инфлация, включват злато и недвижими парцели.

Не следвайте стадото

" Повечето хора стартират да се интересуват от акции, когато всички останали вършат същото. Времето да се заинтересувате е, когато няма никой различен на пазара. Не можеш да купиш известното и да се оправиш добре. "

Според отчет на Bank of America от април, големите 576 милиарда $ са отишли ​​във фондове въз основата на акции от ноември 2020 година до март 2021 г.-което е повече от комбинираните притоци от 452 милиарда $, следени през последните 12 години.

Независимо дали сте нов в вложението или се занимивате с това от години, дейстията срещи полуларните трендове постоянно е рационално нещо, което би трябвало да извършите.

Сляпото следване на тълпата постоянно води до пагубни резултати. Вместо да се фокусирате върху известното, пробвайте се да дадете приоритет на сигурността и стабилността.

Ако не сте уверени в избора си, отличен инструмент за тези, които към момента изострят окото си за акциите, е капиталово приложение, задвижвано от технология. С някои насоки, учредени на вашите цели за приемливост към риска и възвръщаемост, можете да изградите разнообразно портфолио, което да дава отговор на вашите характерни потребности.

Подгответе портфолиото си за всичко

" Пандемията трябваше да настъпи и това не е най-лошото, което въобще можеш да си представиш. Обществото имаше извънредно доста време да се приготвя за неща, които са отдалечени във времето, само че са вероятни и ще се случат рано или късно. "

Бъфет направи това изявление пред CNBC това лято.

Той акцентира, че Коронавирус има „ извънредно неравномерно “ влияние върху другите членове на обществото. Въпреки че сигурно ще бъдем изправени пред друга рецесия в бъдеще, е мъчно да се знае тъкмо какво ще бъде това предизвикателство.

" Като вложител, най-простият метод да се подготвите за всичко е посредством подобаваща диверсификация. Разпределете вашите залози допустимо най-широко. "

Бъфет е прочут почитател на индексните фондове и по-рано е казвал, че най-хубавото нещо, което множеството вложители могат да създадат, е да вложат парите си в индексен фонд на S&P 500.

Може също да желаете да работите с професионален финансов консултант, с цел да сте сигурни, че ще изградите портфолио, което да издържи на идващото злополучие.

Нестабилността е част от играта

„ Истинският вложител приветства неустойчивостта... Силно изменящият се пазар значи, че нерационално ниските цени от време на време ще бъдат прикрепяни към стабилен бизнес. “

И никой не знае със 100% сигурност по кое време и за какъв брой време ще дойдат тези ходове.

Инвестирайте задоволително дълго и ще откриете, че ще има седмици, месеци, или даже години, в които вашето портфолио не носи нищо друго с изключение на загуби.

Но както Бъфет изяснява в горния откъс, тези интервали на крах оферират големи благоприятни условия за закупуване на висококачествени акции на ниски цени. Инвеститорите, закупили акции по време на разгара на пандемията от Коронавирус, са спечелили доста. А тези, които са продали активите си, евентуално ще съжаляват за решението си.

Ако разбирате, че променливостта е предписание (а не изключение), продължителните спадове и покачвания на пазара в действителност могат да работят във ваша изгода.

Ако желаете да закупите биткойн - внимавайте

„ Ако не разбирате биткойна, вие се вълнувате доста повече, в сравнение с в случай че го разбирате. Можете да имате всичко, което желаете да си визиите, в случай че просто гледате на цифровите валути и кажете „ това е магия “.

Бъфет в никакъв случай не се е срамувал от презрението си към криптовалутата. Той освен намерено заобикаля да влага в нещо, което не схваща, само че също по този начин е внимателен от валутата, която неговият бизнес сътрудник Чарли Мунгер подлага на критика като „ толкоз потребна за похитителите и изнудвачите “.

Ако сте подготвени да купувате биткойн, не забравяйте да инвестирате единствено това, което можете да си позволите да загубите. И смекчете упованията си за възвръщаемост.

Оттам нататък ще желаете да употребявате приложение, което ви разрешава да инвестирате гратис и да извършите закупуването на криптовалута допустимо най-лесно.

Фокусирайте се върху качеството и цената

„ Независимо дали приказваме за чорапи или акции, обичам да закупувам качествени артикули. "

Разбира се, пестеливостта тече в кръвта на Бъфет. С чиста стойност от 100 милиарда $ един от обичаните му заведения за хранене към момента е McDonald`s и има карта, с която се употребява безвъзмездна закуска във веригата за бързо хранене-нещо, което съгласно известията той постоянно употребява. Кралицата на Англия Елизабет II също кара остарелия си Land Rover - правете си изводите.

Дори и с 140 милиарда щатски $, Бъфет в никакъв случай не бърза да влага капитала на Berkshire Hathaway. Вместо това той остава толерантен и влага в положителни компании единствено когато те са налични евтино.

Създайте лист за наблюдаване на постоянни компании с реномирани марки, в които бихте желали да инвестирате, и по-късно изчакайте опцията да ги вземете на понижени цени.

Тъй като фондовият пазар продължава да се търгува покрай върховете на всички времена и инфлацията се трансформира в проблем, атрактивните благоприятни условия за преференциални покупко-продажби могат да се появят по-рано, в сравнение с очаквате.

Мислете дългосрочно-дори в случай че имате доста малко за вложение

„ Без значение какъв брой огромен гений или старания влагате, някои неща просто лишават време. Не можеш да родиш бебе за един месец, като забременееш девет дами. "

Може да излгежда изкючително смешно, само че това е значимо обръщение: при вложението няма инструмент, толкоз мощен като времето.

Проучванията демонстрират, че вложителите стават все по-нетърпеливи, влизайки и излизайки от компании в опита си да предскажат какво ще направи пазарът по-нататък.

Но вместо да се притеснявате за краткосрочни облаги, мислете дълготрайно.

Най-доказаният и изпитан във времето метод за създаване на благосъстояние на фондовия пазар е да купувате висококачествени компании на положителни цени - и по-късно да ги държите дълго време.

Тази публикация дава единствено информация и не би трябвало да се пояснява като съвет за инестиционни покупко-продажби.

Източник: Блумбергтв.бг


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР