Университетските преподаватели по български език от петте големи държавни университета

...
Университетските преподаватели по български език от петте големи държавни университета
Коментари Харесай

Университетски преподаватели настояват за национална стратегия за българския език

Университетските преподаватели по български език от петте огромни държавни университета у нас упорстват за национална тактика за българския език.

На конгрес във Великотърновския университет те одобриха декларация с 11 претенции до страната, свързани с българистиката и българския език, напомня БНР.

Преподаватели от катедрите по българистика във Великотърновския, Пловдивския, Софийския, Шуменския и Югозападния университет упорстват за национална тактика за българския език, която да бъде направена от институциите при дейното присъединяване на експертите българисти.

Трябва да бъдат въведени единни стандарти за преподаването при подготовката на учители във висшите учебни заведения и законодателни промени, които да разграничат понятията възпитател и преподавател по български език, разяснява проф. Мария Илиева от ВТУ.

Българистите са изразили остра реакция към новите условия за оценка на научните изявления, предлагани от просветителния министър Николай Денков, като са ги определили като дискриминационни по отношение на българистиката и хуманитаристиката.

Академичните преподаватели по български език подписаха декларация с 11 претенции, измежду които е настояването за наложително въвеждане на условие за езикова подготвеност за държавните чиновници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР