Университетските болници Александровска и Царица Йоанна - ИСУЛ осъдиха остро

...
Университетските болници Александровска и Царица Йоанна - ИСУЛ осъдиха остро
Коментари Харесай

С пост в социалните медии Александровска и ИСУЛ осъдиха изказване на екс здравния министър Таня Андреева

Университетските лечебни заведения Александровска и " Царица Йоанна - ИСУЛ " осъдиха остро във страниците си в обществените медии изявление на екс здравния министър Таня Андреева от преди дни на конгрес за опазването на здравето.
" Медицинският съвет на УМБАЛ „ Александровска ” остро осъжда оповестеното в медиите изявление на на екс здравния министър Таня Андреева от 22.03.2022 година:в което се казва  „ Ако ИСУЛ и Александровска (болница) бъдат закрити, никой няма да разбере, че ги няма.
Считаме, че изказването на доктор Андрева е безогледно, несъответстващо и преднамерено , като се основаваме на следните неоспорими обстоятелства:

УМБАЛ " Александровска " е най-голямата и най-старата университетска болница в страната , в която се е осъществило практическото и академичното образование на огромна част от елитните експерти на българската медицина; Болницата постоянно е заемала челна позиция съгласно класациите на МОН за научна активност и по време на акредитация е покривала критериите за група " хайлайф " на институциите от категория " Медицински науки, опазване на здравето и фармация " ; Лечебно-диагностичната, трансплантационна, диспансерна, образователна и научно-изследователска активност се реализира в 25 независими клиники, 3 референтни лаборатории, отделения, центрове и консултативни кабинети, някои с неповторими функционалности и значение за страната.
Повечето от ръководителите на катедри към Медицински университет – София, както и главната част от координаторите на експертните препоръки и комисии към Министерство на здравеопазването по обособените клинични дисциплини са лекари и преподаватели от Александровска болниц а. Голяма част от тях управляват национални медицински научни сдружения и асоциации.

Хиляди студенти стартират своя професионален път в клиниките на УМБАЛ " Александровска " . Тя е болница, в която е избавен живота на стотици хиляди пациенти и е на първа линия в битката с COVID-19 през цялото време на пандемията. Екипите ни и до през днешния ден не престават напъните да лимитират болестта от ковид , рискувайки личния си живот и здраве, и техният професионализъм, кураж и безрезервност заслужават най-много признателност и почит.

На това съображение считаме, че нито нашият теоретичен и на практика, високообразован и тясно профилиран личен състав, нито преподавателите, които в огромната си част са обучавали ексминистър Андреева, още по-малко пациентите ни заслужават граничещо с цинизъм отношение и …. изключване на „ командното дишне “ - това пишат от управлението на Александровска болница.

Във връзка с изказването на доктор Таня Андреева, дм.



" Като някогашен министър и експерт, който от години работи в здравния бранш, доктор Андреева би трябвало по-добре от нас да е осведомена, че наред с останалите звена, на територията на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намират няколко клиники с национално значение като:

- Клиниката по ушно-гърлени заболявания, която е най-голямата в България;

- Клиниката по гастроентерология, която също е една от най-големите в България;

- Единствената по рода си у нас Клиника по детска клинична хематология и онкология.

Тези клиники обезпечават денонощна и квалифицирана здравна помощ на пациенти от цялата страна ", това пишат в мнението си от Борда на шефовете на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

От Института за специализация и рационализиране на лекарите, каквото е смисъла на абревиатурата ИСУЛ, са тръгнали 20 от медицинските катедри в България , като доста от тях, сред които Катедрата по ушно-гърлени заболявания, Катедрата по гастроентерология и други към момента се намират на територията на здравното заведение.

" Нима админ като доктор Андреева не знае, че опълчването на държавни против частни лечебни заведения не е в интерес на никого , а минимум на българските пациенти, за които сякаш е загрижена?

Как се усеща доктор Андреева, наричайки „ безполезни “, а трудът им „ неосезаем “ лекарите, медицинските сестри, санитарите, които в последните 2 години са непрекъснато на своя пост , лишавайки се от отмора, тъй като УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ беше и продължава да е НА ПЪРВА ЛИНИЯ в битката със SARS-CoV-2? Бихме желали изрично да заявим, че няма да допуснем някой да подценява труда и напъните на работещите в едно от най-старите и авторитетни лечебни заведения в България - УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ ", завърша мнението.
                                                                   

                               
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР