Университетите в Афганистан са готови да приемат отново студентки, но

...
Университетите в Афганистан са готови да приемат отново студентки, но
Коментари Харесай

Афганистанските университети са готови отново да приемат жени

Университетите в Афганистан са подготвени да одобряват още веднъж студентки, само че водачът на ръководещите талибани има последната дума по кое време може да се случи това, в случай че въобще се случи, сподели чиновник просветителното ведомство, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Асошиейтед прес.

През декември талибаните не разрешиха на дамите да учат във висши учебни заведения, което провокира отвращение по света. 

На девойките беше неразрешено да посещават учебно заведение след шести клас, скоро откакто талибаните се върнаха на власт през август 2021 година Афганистан е единствената страна в света със забрани, свързани с образованието на девойките и дамите.

Министърът на висшето обучение на Афганистан Нида Мохамед Надим тогава сподели, че възбраната за образование на дами в университетите е нужна, с цел да се предотврати смесването на студентите от двата пола и тъй като някои преподавани предмети нарушавали правилата на исляма.

Надим разгласи, че възбраната, издадена от талибанския водач Хибатула Ахундзада, е в действие до второ разпореждане.

Съветникът в министерството на висшето обучение Молви Абдул Джабар сподели, че университетите са подготвени да одобряват студентки, незабавно щом Ахундзада издаде заповед за анулация на възбраната. Той не можа да каже по кое време и дали това ще се случи.

Ахундзада " подреди университетите да бъдат затворени, тъй че те затвориха ", сподели той пред АП. „ Когато той каже, че са отворени, те ще отворят същия ден. Всички наши водачи са за (възобновяване на образованието на момичетата), даже нашите министри са за това. “

Джабар сподели, че последната му среща с Ахундзада е била  преди седем или осем години. Той се е сражавал дружно с него против руснаците и е част от придвижването на талибаните от 27 години.

Коментарите му са следващ знак за съществуването на разнообразни отзиви в талибанските среди по отношение на процеса на взимане на решения и указите на Ахундзада. Главният представител на талибаните Забиула Муджахид бързо отхвърли известията за разделяне. Думите на съветника Джабар свидетелстват и за властта, която Ахундзада упражнява над талибаните.

Министър Надим показа възбраната като краткотрайна мярка, до момента в който се намерят решения за проблемите към половата сегрегация, образователните материали и разпоредбите за облекло. Той сподели, че университетите ще отворят още веднъж за дами, откакто проблемите бъдат решени.

Талибаните дадоха сходни обещания и за достъпа на девойки до гимназиално образование, като споделиха, че часовете ще бъдат обновени, откакто " техническите проблеми " към униформите и превоза бъдат решени, само че девойките към момента не могат да влизат в класните стаи.

Джабар разяснява обстановката броени дни преди втората годишнина от връщането на талибаните на власт в Афганистан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР