Университет Проф. д-р Асен Златаров“ завърши дългогодишен проект, по който

...
Университет Проф. д-р Асен Златаров“ завърши дългогодишен проект, по който
Коментари Харесай

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ показа четирите супермодерни лаборатории по ИКТ

Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ приключи дълготраен план, по който бе построен високотехнологичен научноизследователски комплекс – УНИТ-е. Бургаските учени от екипа показаха в границите на Деня на отворените порти 4-те си супермодерни лаборатории за ИКТ, ситуирани в постройката на Техническия лицей.

На събитието участваха ректорът на университета проф. Христо Бозов, зам.-областният шеф Павлин Иванов, зам.-кметът по стопанска система и финанси Станимир Апостолов. шефът на УМБАЛ Светослав Тодоров, Стамен Стамов - началник на локалното звено на „ Информационно обслужване “, както и целият екип по плана, преподаватели, студенти и възпитаници.

Проф. Бозов съобщи, че четирите лаборатории за върхови достижения ще бъдат пример за развиване и връзка сред науката и практиката, тъй като това ще бъде освен академично разбиране, а ще бъде център, който и ще се създава продукция, потребна за бизнеса.

Ръководителите на плана – проф. Сотир Сотиров и проф. Станислав Симеонов, демонстрираха на гостите оборудваните с най-голям клас техника лаборатории и демонстрираха какво може да се прави в тях.

Първата е лаборатория за основаването на прототипи, в която са налични лазерен гравир, 3D – фреза, дружно с климатизация и системи за вентилация. Учените демонстрираха по какъв начин гравирът създаде дребни железни детайли, които могат да служат даже и за изработката на сувенири.

Лабораторията за прототипиране и верификация разрешава засищане на печатни платки и електронни модули. То е от две елементи. В първата машина има голям брой фидери с разнообразни размери. В тях автоматизирана „ ръка “ слага съставените елементи за платките с изключителна акуратност – под 50 микрона. Производителността на машината е към 10 000 съставния елемент в час.

Втората част е конвейрна пещ с четири зони, където платките минават през термична обработка. Лабораторията може да се употребява от бизнеса за прототипиране и произвеждане на дребни серии електронни и компютърни съставни елементи за устройства и машини. Има и техника, която позволава акуратен ремонт на платки.

По плана е построена още Станция за мониторинг на качеството на въздуха. Тя демонстрира данните в действително време.

Най-интересна за посетителите беше лабораторията за интелигентни системи, която с изключение на компютърната техника, разполага и с хуманоидни роботи NAO и Cruz. Cruz забавлява гостите с танци, само че в действителност може да бъде и доста потребен. Например в лечебните заведения, където може да оказва помощ с носенето на медикаменти и с връзка на пациента с неговите близки по интернет. NAO сподели изклютелна еластичност и може да споделя на туристи за международни забележителности.

В лабораторията е разположен и енцефалограф, който може да бъде потребен в медицината. А в бъдеще посредством него ще се ръководят и роботите. Има и различен уред, който ще се употребява за диагностициране на рак на гърдата.

Научният началник проф. Симонов сподели и суперкомпютъра на лабораториите. Той е с 64 хиляди ядра и може да се назова Суперкомпютъра на Югоизточна България.

По плана е осъществена рационализация на постройката на някогашния Технически лицей, която включва замяна на дограма, саниране и възобновяване на фасадата, цялостен ремонт на общите и санитарните пространства, ремонт на четири лаборатории, според модерни условия, монтаж на система позволяваща потребление от хора с увреждания, цялостна замяна на електроинсталацията и осъществена местна компютърна мрежа, в сходство със актуалните условия.

До постройката е прекарана оптична съгласуваност (12 влакна), позволяваща връзка с университетската мрежа и самостоятелен достъп с пропускателна дарба 10G.

Проектът УНИТе (Университети за просвета, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01) е финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ с съществена цел основаване на Център за върхови достижения в региона на информатиката и осведомителните и информационни технологии (ИКТ).

Партньори по плана са Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, който е водещ сътрудник, и ще работи дружно с Технически университет – София, Русенски университет „ Ангел Кънчев “, Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ – Бургас и Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР