Унищожителните земетресения на 6 февруари нанесоха огромна травма на цяла

...
Унищожителните земетресения на 6 февруари нанесоха огромна травма на цяла
Коментари Харесай

Модният свят застава зад пострадалите от земетресенията в Турция

Унищожителните трусове на 6 февруари нанесоха голяма контузия на цяла Турция. Последиците от най-тежкото злополучие на века за страната се оказват по-сериозни и мъчно преодолими от предвижданото. На фона на нещастието освен цяла Турция, само че и голям брой други страни, в това число страни от третия свят, се активизираха да оказват помощ на изпадналите в неволя хора.

Изключителна тежка е обстановката за най-малките и уязвимите – децата, понесли тежки физически и психически контузии. Много от тях са изгубили фамилиите си и към момента има доста мънички дечица, чиято идентичност не е открита. От УНИЦЕФ предишния месец обявиха пред Българска телеграфна агенция, че над 4,6 милиона деца са били в зоните на бедствието (в 11-те най-тежко наранени окръзи в Югоизточна Турция).

Колко тъжно, че точно децата са една от най-засегнатите групи в кратковременен и дълготраен проект от това злополучие, сринало цели градове и лишило живота на десетки хиляди, написа списание „ Вог “ (Турция) в мартенския си брой, огромна част от който е отдадена не толкоз на модата, колкото на напъните за подкрепяне на хората, наранени от нещастието в Югоизточна Турция. От изданието акцентират, че хиляди деца в страната сега са изложени на сериозен риск.

Не единствено списание „ Вог “ (Турция), а и доста други представители на стилния свят, в това число компанията " Луи Витон " ( " Louis Vuitton " ) и локалната марка " Мави “ ( “Mavi ”), оповестиха, че ще поддържат потърпевшите от унищожителните трусове в Турция.

Под надпис „ Модата се сплотява за Турция “ („ Fashion Unites for Türkiye ”) списание „ Вог “ подхваща акция, в границите на която се планува част от приходите на дизайнерите от сбирките Пролет/Лято 2023 година да бъдат дарени на УНИЦЕФ Турция, с цел да може да се окаже по-голяма помощ най-много на засегнатите от земетресенията деца.

От „ Вог “ Турция насочат апел към локалните и международните производители на фешън артикули и на всички фенове на модата да протегнат ръка и да окажат помощ на потърпевшите малчугани в Турция. От списанието са подготвили и специфични тениски с надпис „ Fashion Unites for Türkiye ”, които се купуват и носят от модели, дизайнери, фотографи, известни персони, а приходите продажбата им се насочват особено за УНИЦЕФ Турция.

Прави усещане, че огромна част от новите модели на облекла, показани от известни манекени и чиито фотоси са поместени в мартенския брой на „ Вог “ Турция, са в черно.

На Седмицата на модата в Лондон през февруари известните турски дизайнери Бора Аксу и Дилара Фъндъкоглу също сложиха акцент върху нещастието в родната им страна и най-много върху нуждата да бъде оказана помощ на потърпевшите от земетресенията освен в Турция, само че и в Сирия.

„ Сърцето на Лондон е в Турция “, написа „ Вог “, като отбелязва, че двамата дизайнери са показали основно облекла в черно и по-тъмни цветове, както и че моделите са дефилирали не под звуците на мощна съвременна музика, а под съпровода на пиано.

Кампанията с тениските с надпис „ Fashion Unites for Türkiye ” започва на 6 март. Фотографи, модели, гримьори, манекени, известни персони и инфлуенсъри от целия свят разгласиха свои фотоси с тениските и призоваваха почитателите си да дарят средства за фонда на УНИЦЕФ Турция. Моделите Аби Чемпиън и Майке Инга са измежду многото, които се включиха в тази самодейност, като фотографията на Чемпиън e на корицата на „ Вог “ Турция за март 2023 година

Втората част на акцията се концентрира върху търговете и продажбите като метод за набиране на дарения. През март и април 2023 година „ Вог “ Турция показва две благотворителни сбирки - в първата участваха локални дизайнери, а във втората ще се включат задгранични дизайнери.

От международно известната фешън компания „ Луи Витон “ също оказват помощ на потърпевшите деца в Турция в границите на плана „ Луи Витон за УНИЦЕФ “. Компанията има за цел събраните средства да се насочат за обезпечаването на достъп на децата до чиста вода, за благоприятни условия за продължение на образованието им, за достъп до опазване на здравето, за обезпечаване на тяхната сигурност, както и за оказване на нужната психическа поддръжка.

Сп. „ Вог “ Турция осведоми в мартенския си брой, че платформата за настаняване Airbnb обезпечава гратис настаняване освен за хората, потърпевши от земетресенията, а и за тези, които са отпътували да оказват помощ в тежко засегнатите от трусовете зони.

За Турция са отпътували и чиновници от Световната централна кухня (World Central Kitchen) на международно известния началник Хосе Андрес, който е работил в Хаити след унищожителните трусове през 2010 година, както и в Украйна.

Екипът на World Central Kitchen е отпътувал за един от най-тежко потърпевшите от нещастието в Турция окръзи – Хатай. Планира се готвачите да останат там минимум два месеца и всеки ден да готвят храна за 30 хиляди души, написа „ Вог “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР