Уникално изображение на гладиатор, сражавал се на арената на прочутия

...
Уникално изображение на гладиатор, сражавал се на арената на прочутия
Коментари Харесай

Уникална археологическа находка край София

Уникално изображение на гладиатор, сражавал се на арената на фамозния амфитеатър на Сердика. За това заяви археологът проф. Николай Овчаров:

„ Хората познават крепостта Кокалянски Урвич край София като значима средновековна твърдина – едно от последните убежища на цар Иван Шишман против османското настъпление. През ХV-ХVІІ в. в нейните остатъци пък е съграден доста значим манастир, съхранил българщината през вековете и разказан от първия български възрожденец Паисий Хилендарски в „ История славянобългарска ”. Ние към този момент разкрихме тази обител и единствено преди месеци излезе книгата, която я демонстрира в целия му искра.

Малцина обаче знаят, че под останките на средновековната цитадела крие тайните си римски кастел от ІІІ-VІ в. Някога той е пазел стратегически път по р. Искър към значимия римски град Сердика. При археологическите разкопки към този момент са открити стотици златни, сребърни и бронзови монети от това време. На бял свят излязоха и доста антични находки, измежду които свети оловната дрънкулка на гладиатор от ІV-V в.

Изображението е високо 7 см и е изрязано от оловен лист. На него проличава фигура на гологлав войник, облечен в къса туника, пристегната с препаска на кръста. Краката са обути в ботуши или обгърнати с кожа от коленете надолу. Човекът държи дебело копие с което нападна. За страдание предната част на пластината е отчупена и по тази причина не се вижда върха на оръжието и лявата ръка на боеца. По всички аналогии обаче ясно, че това е избран тип гладиатор, който в античен Рим наричали „ венатор ”.

Става дума за част от превъзходните зрелища, провеждани в Ремската империя. Като цяло те се състояли от два типа: „ мунус ”, включващи борбите сред бойци, и „ венацио ” – борби на хора с диви животни. Римляните обичали доста „ венацио ”, а императорите докарвали на амфитеатрите хиляди екзотични зверове от Африка и Азия. Впрочем тогава са изтребени доста редки типове.

Срещу разнообразни хищници (лъвове, тигри, пантери) се изправяли точно венаторите и техните асистенти – бестиариите. Тяхното облекло е доста по друго от това на сражаващите се между тях гладиатори. Обикновено са облечени в туники, без шлемове, а оръжието им е късо копие с дебела ръкохватка. При острието е имало напречен предпазител, с който при намушкването на хищника се е предотвратявало той да доближи с лапите си до индивида.

Още от пръв взор се вижда, че боецът от оловната пластина от Урвич напълно дава отговор на тази характерност. Облеклото е същото, а напрегнатата стойка демонстрира момента, в който копието е ориентирано против звяра. Може да се допуска, че това „ венацио ” е лов на наедрял див звяр – лъв или тигър. Големите и изпъкнали очи, както и присъщата прическа, насочват към епохата на император Константин Велики или на неговите наследници – ІV или началото на V в.

Оловният гладиатор от Урвич има директни аналогии в непокътнатите мозайки от епохата. Особено близка е тази от началото на ІV в., която през днешния ден е изложена в изложба Боргезе (еднаква е освен стойката на венатора, само че и неговата прическа и гримаса). Там гладиаторът е забил копието си в скачащия против него тигър, от чиито гърди струи кръв. Много близки са стойките на ловуващите също тигър венатори в мозайка от Големия императорски замък в Константинопол (Истанбул) от началото на V в.

Урвич се намира едвам на десетина километра от днешния център на София, където преди няколко години бе оголен превъзходния амфитеатър на Сердика. А открит наоколо каменен „ плакат ” за идни гладиаторски игри от ІV в. демонстрира, че там са провеждани борби сред хора и хищници. Това кара да мислим, че оловното изображение на венатор от Урвич има директна връзка с амфитеатъра на Сердика.

Откритото изображение без подозрение е така наречен вотив или оброк. Това е традиция, която се резервира и в християнството. Става дума за дребни предмети с изображения на нещо, което би трябвало да бъде непокътнато от езическите богове, а по-късно – от християнските светци. Това може да са елементи от тялото, които би трябвало да бъдат изцелени, или облици на хора, които да бъдат предпазени. В този си тип вотивите съществуват чак до през днешния ден.

Явно оловното изображение е трябвало да защищава неговия притежател. Това навежда на мисълта, че в римския кастел на Урвич евентуално е имало някакъв храм, където то е било сложено. Неговият собственик е търсел поддръжката на боговете, може би в навечерието на идна решителна гладиаторска борба. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР