Уникална среща на различни музикални култури предлага финалният концерт от

...
Уникална среща на различни музикални култури предлага финалният концерт от
Коментари Харесай

Неманя Радулович свири музика от Вивалди и Кустурица в „Европейски музикален фестивал“ 2019

Уникална среща на разнообразни музикални култури предлага финалният концерт от „ Европейски музикален фестивал “  2019, проведен от „ Кантус Фирмус “. За първи път у нас на форума гостува феноменалният цигулар Неманя Радулович и неговият оркестър Double Sens, формиран от френски и сръбски музиканти. Те са подготвили стратегия, която ловко съчетава типичен произведения и огнени балкански ритми. Концертът е на 23 юни в зала 1 на НДК от 20 ч., а фестивалът се осъществя като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 година Съорганизатор е Министерството на културата. Виртуозни и завладяващи са интерпретациите, които Неманя ще предложи на публиката, тъй като той е един от най-интересните и атрактивни модерни актьори, който съчетава брилянтна техника с съвременна визия.  Радулович завзема международните подиуми с неповторимо музикално наличие и осанка на рок звезда. „ Неговата удивителна техника е единствено механизмът, посредством който той разпростира музикалната фраза със независимост и просветеност “, написа за него журналистката Сюзън Лей от Bachtrack.com.
Идеята за среща на европейската класическа традиция и балканския фолклор постоянно е била част от професионалния път на Неманя Радулович. Роден в Сърбия през 1985 година, той развива своя гений в музикалните центрове на Европа. Като дете знамение, Неманя стъпва на сцената още на 7 години. Първоначално учи във  Факултета по музика и изкуства в Белград, а откакто фамилията му е насила да напусне родината си поради войните, отпътува за Германия и е признат във Висшето музикално учебно заведение в Саарбрюкен. Негови преподаватели са също Салваторе Акардо в Академия „ Stauffer “ в Кремона и Патрис Фонтанароза в световноизвестната Парижка консерватория.
Щастливата звезда на Неманя Радулович изгрява през 2006 година, когато дебютира в парижката зала „ Плейел “, заменяйки фамозния Максим Венгеров, който по това време има проблеми с ръката си. Радулович печели награди от няколко влиятелни състезанието по цигулка и развива дейна кариера като солист на най-реномираните оркестри в Европа и по света. Свирил е с Мюнхенската филхармония, Немския симфоничен оркестър – Берлин, Щатскапеле – Дрезден, Токийския симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър „ Йомиури “ – Токио, Симфоничен оркестър на Монреал, Испански народен оркестър, Филхармоничния оркестър на Холандското радио, „ Камерата Залцбург “ и доста други елитни сформира. Днес той е извънреден актьор на най-престижната звукозаписна компания за класическа музика Deutsche Grammophon.
„ Когато започнах да изсвирвам на цигулка, желаех да имам повече независимост, с цел да усещам музиката и да я споделя с публиката. Единственото ми предпочитание беше да извършвам класическа музика и да й предам облик от нашето съвремие “, споделя Радулович в особено изявление за българската аудитория, осъществено от Айше Сали от Българска национална телевизия.
Освен с виртуозно свирене, Неманя Радулович се отличава със незабравим персонален жанр, който не е самоцел, а метод на себеизразяване. Цигуларят не приема концепцията, че класическите музиканти са хора във фрак и папийонка, по тази причина излиза на сцената с кожени облекла. Той е фамозен също и със своята дълга коса, която  носи от 17-годишна възраст. За него тя има смисъл на някакъв тип ризница, отбрана, с помощта на която може да се усеща на сцената самичък със себе си.
Стремежът към независимост и желанието за разширение границите на класическата музика са определящи и за всички стратегии, които Радулович предлага на публиката. „ Аз се гордея със сръбската музика “, акцентира той. „ На Балканите имаме богат фолклор и обичаи. Хубаво е да съберем всичко на едно място и да го представим пред света. Западните страни доста обичат това комбиниране. Вероятно харесват ритъма в нашата музика и споделят, че тя е цялостна с живот. “
На концерта в София Неманя ще извърши целия цикъл „ Годишните времена “ от Вивалди и нова версия на приказната сюита „ Шехеразада “ от Н. Римски-Корсаков, направена особено за него и Double Sens от сръбския композитор Александър Седлар. „ За мен „ Шехеразада “ е една от най-красивите музикални истории “, смята цигуларят. Той ще добави класическите шедьоври с  аранжименти на музика  от Емир Кустурица и сръбски фолклор:  песента „ Светът е знамение “ от едноименния филм на фамозния режисьор, както и сръбската национална ария „ Нишка баня “ са приспособени още веднъж от Александър Седлар, с който Неманя работи от години.
Оркестър Double Sens съществува от 11 години. Той е основан от Радулович с концепцията да събере свои другари от някогашна Югославия и Франция. „ Голяма част от музикантите в оркестъра имат съпрузи, братя или сестри в чужбина. Ето за какво, всичко при нас е двойно, откъдето идва и името на оркестъра “, усмихва се цигуларят. С Double Sens той реализира записи за няколко свои албума, измежду които „ Фантазия Паганини “ (2013), „ Пътуване към Изтока “ (2014), „ БАХ “ (2016), „ Чайковски “ (2017) и неотдавна издадения от Deutsche Grammophon „ Байка “ (2018).
Билетите за концерта на Неманя Радулович и Double Sens са в продажбата на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “, в билетния център на НДК, на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim. Цените са от 30 до 80 лева
 „ Европейски музикален фестивал ” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се провежда по традиция с формалното партньорство и поддръжка на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са взели участие ярки солисти и ансамбли от международните музикални подиуми, като Максим Венгеров, Миша Майски, Гидон Кремер, „ Цукерман чембър плейърс ”, Камерен оркестър „ Концертгебау ”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „ Руска филхармония “ и други През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „ Музика “ за ярки достижения в региона на културата. През 2019 година фестивалът бе отличен за трети път със документ за качество от платформата „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ на Европейската фестивална асоциация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР