Уникален и единствен по рода си подземен музей ще бъде

...
Уникален и единствен по рода си подземен музей ще бъде
Коментари Харесай

Откриват уникален подземен музей в Мадан

Уникален и уникален под земята музей ще бъде открит напълно скоро в родопския град Мадан . Експозицията е ситуирана в остаряла минна изложба, а вътре се влиза с миньорски трен . Ники Василковски ни демонстрира по какъв начин наподобява всичко това, още преди откриването на минния музей, в рубриката “Дотам и назад ”, заяви.

Влизаме в от дълго време закрития рудник “Сполука ” с вагонетка, теглена от електрически локомотив - както години наред това са правили хиляди миньори в подземните тунели към Мадан. 140-метровата релсова линия минава около цялата история на рудодобива, пресъздадена от работници-манекени.

В една от рачсечките е скрита и товарачната машина , с която взривената земна маса се изкарва от тунелите на открито.

В региона на Мадан бихме могли да се върнем още обратно в историята на рудодобива . Само на 3 километра от града се намира единствената у нас пещера-музей, известна с името “Шаренка ”. Осем епохи преди Христа в непокътнатите и укрепени галерии античните траки са дълбали в недрата на планината. До входа води построена екопътека, която се катери по камъните, настрана от асфалтовия път.

Дължината на пещерата е към 160 метра . Има непроучени сектори, които са тесни и мъчно проходими. 

Под живописните възвишения на Родопите се крият несметни благосъстояния. Редки и скъпи минерали с ослепителнен сексапил. Близо 600 такива могат да се видят в единствената по рода си кристална зала в центъра на Мадан . Бляскавата сбирка е събирана десетилетия и всеки един от експонатите е открит в рудниците към града.

С уредника Ася Миланова се любуваме на невероятните творения на природата. Някои от минералите са с впечатляващи размери, други пък смяйват с формата и блясъка си.

Кристалната зала, перлата в сърцето на Мадан, е отворена за визити. Обновената пещера “Шаренка ” и неповторимият рудник-музей “Сполука ” ще отворят порти напълно скоро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР