Унгарското правителство вместо да преведе 18 милиона долара към Европейския

...
Унгарското правителство вместо да преведе 18 милиона долара към Европейския
Коментари Харесай

Унгария дава на Чад 18 млн. долара за укрепване на сигурността вместо на Украйна

Унгарското държавно управление вместо да преведе 18 милиона $ към Европейския фонд за мир, ще ги употребява за поддържане на сигурността и стабилността в Чад . Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто на конференция след среща в Будапеща с сътрудника си от Чад Махамат Салех Анадиф, написа унгарското издание " Телекс "

Той означи, че Унгария се застъпва за спокойно разрешаване на спора в Украйна и по тази причина " не се съгласи да отпусне към 18 милиона $ за Европейския фонд за мир, които биха могли да бъдат употребявани за заплащане на оръжия, които към този момент са изпратени в Украйна ". " Решихме да използваме тези 18 милиона $ за подсилване на сигурността в Чад, за основаване на нова просветителна институция за образование на армейски офицери в Чад и за възстановяване на качествата на чадските въоръжени сили ", сподели Сиярто. Той напомни, че Унгария извършва необятна стратегия за оказване на икономическа и обществена помощ на тази африканска страна.

Преди това Унгария съобщи, че няма да наложи несъгласие на увеличението на Европейския фонд за мир , който финансира покупките на оръжия за Украйна, само че самата тя няма да взе участие в работата му . Външнополитическата организация на Европейски Съюз предложи да се усили този фонд с 5 милиарда евро през 2024 година, с цел да се разширят доставките на оръжия за украинската войска. Сиярто уточни, че доставките на оръжия са алена линия за Унгария.
 Китай предложи съдействие в сигурността на Унгария
Китай предложи съдействие в сигурността на Унгария

Необичайно предложение към страна от НАТО

В тази връзка Будапеща заяви, че не желае да прави вноска за разширение на фонда, само че е подготвена да отдели съответната сума за подкрепяне на Украйна по свое убеждение. На срещата на върха в Брюксел на 1 февруари водачите на страните от Европейски Съюз не съумяха да вземат решение за увеличение на Европейския фонд за мир с €5 милиарда, за което настояха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на дипломацията на общността, Жозеп Борел. Дискусията за увеличение на този фонд беше отсрочена за март.

Европейският фонд за мир беше основан през 2021 година за финансиране на напъните на Европейски Съюз за защита и сигурност, в това число мироопазващи интервенции. След експлоадирането на спора в Украйна, той стартира да се употребява за компенсиране на разноските на страните от общността за доставка на оръжия за украинската войска

В края на януари унгарското интернет издание Direkt36 разбра, че синът на Виктор Орбан, Гаспар Орбан, няколко пъти е посещавал Чад и Нигер като член на унгарската делегация.

Припомняме, че последните събития в страните от Сахел и Западна Африка, изключително превратите в Нигер, Мали и Буркина Фасо доведоха до политическа преориентация на тези страни и импровизирано те се свързват със подмолни съветски ползи в този район.
 ECOWAS подвигна глобите против Нигер
ECOWAS подвигна глобите против Нигер

Решението е взето по филантропични аргументи и е опит да убеди Нигер, Буркина Фасо и Мали да не изоставен районния блок
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР