Унгарското правителство възнамерява да отдели 4,85 млрд. евро за военни

...
Унгарското правителство възнамерява да отдели 4,85 млрд. евро за военни
Коментари Харесай

Унгария иска да увеличи разходите за отбрана с почти 29% през 2024 г.

Унгарското държавно управление има намерение да отдели 4,85 милиарда евро за военни разноски през 2024 година, което е с 28,6 % повече от тази година. Унгарският министър на финансите Михай Варга съобщи, че нарастването на разноските за защита се дължи на продължаващия въоръжен спор на територията на Украйна, която граничи с Унгария.


" През идната година разноските за защита ще възлязат на 1,796 милиарда маджарски форинта (4,85 милиарда евро), което е с 401 милиарда форинта (1,08 милиарда евро) повече, в сравнение с през 2023 година ", акцентира Варга при представянето на плана за държавен бюджет на Унгария в Народното събрание на страната.

На 26 май ръководителят на унгарското министерство на финансите цитира данни, съгласно които разноските на Будапеща за национална защита ще надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт на страната. Според министъра военните дейности в Украйна " евентуално няма да приключат скоро и ще продължат и през идната година ". Варга посочи, че средства са нужни и за отбрана на границите от незаконна миграция.

По-рано европейските страни желаеха от Брюксел 10 милиарда евро като отплата за оръжейните доставки за Украйна. Унгария се опълчва на отпущането на още един транш от 500 млн. евро за Киев. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто прикани за съглашение за преустановяване на огъня и също по този начин съобщи, че глобите против Русия " не са съумели, тъй като военните дейности в Украйна не престават, а икономическото състояние в Европа се утежнява "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР