Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в понеделник, че страната му

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в понеделник, че страната му
Коментари Харесай

Орбан: Унгария няма да бърза с пускането на Швеция в НАТО

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи в понеделник, че страната му не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Това заплашва скандинавската страна с в допълнение закъснение, с цел да стане член на военния съюз, оповестява АП.

В речта си по време на откриващата есенна сесия на унгарския парламент, Орбан сподели пред депутатите, че нищо не заплашва сигурността на Швеция и затова Унгария няма за какво да бърза да ратифицира присъединението ѝ към НАТО.

Изявлението на Орбан пристигна, откакто други високопоставени маджарски чиновници неотдавна допуснаха, че ратификацията от Швеция може въобще да не бъде сложена в дневния ред на Народното събрание по време на есенната сесия. В четвъртък водачът на групата на партията " Фидес " на Орбан, Мате Кочиш, сподели, че вижда " дребен късмет " Народното събрание да гласоподава по въпроса тази година.
 Унгария не бърза да ратифицира присъединението на Швеция към НАТО
Унгария не бърза да ратифицира присъединението на Швеция към НАТО

Страната не е несъмнено дали би трябвало да утвърди кандидатурата на Швеция

Припомняме, че Унгария остава единствената страна-членка на НАТО ,, която

Швеция и Финландия, се отхвърлиха от дългогодишния си боен неутралитет, след началото на войната в Украйна.

Унгария не е сигурна, че би трябвало да утвърди кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Това съобщи на 18 септември ръководителят на унгарския парламент Ласло Ковер. 

Одобрението на Унгария беше блокирано в Народното събрание през юли 2022 година на фона на опасения отстъплението на Унгария от демокрацията.

По-рано външния министър на Унгария изрази угриженост по отношение на " предубедените и несправедливи " обвинявания от някои шведски политици против унгарското държавно управление.
 Унгария се подиграва на Швеция поради закъсалата кандидатура за НАТО
Унгария се подиграва на Швеция поради закъсалата кандидатура за НАТО

Петер Сиярто упрекна Стокхолм, че прави " нечестни и несправедливи " забежки против член на НАТО

Унгарският външен министър Петер Сиярто упрекна по-рано Стокхолм, че прави " нечестни и несправедливи " забележки по отношение на положението на демокрацията в Унгария, които съгласно него са " в несъгласие " с кандидатурата на Швеция да се причисли към военния съюз на НАТО.

" Вие призовавате нашите парламентаристи да ратифицират Вашето присъединение към НАТО, до момента в който продължавате да ги обвинявате, като че ли са унищожили демокрацията в Унгария ", написа Сиярто в писмо до своя шведски сътрудник Тобиас Билстрьом, оповестено в X (бивш Twitter).

" Това несъгласие в този момент стана още по-силно и несъмнено не спомага за осъществяването на повдигнатото от Вас непрестанно искане ", предизвести министърът за аспирациите на Стокхолм към НАТО.
 Унгарският парламент отсрочи утвърждението на Швеция за НАТО
Унгарският парламент отсрочи утвърждението на Швеция за НАТО

Депутатите на Орбан бойкотираха изключително съвещание на Народното събрание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР