Унгарският премиер Виктор Орбан понесе най-тежката си загуба от десетилетие

...
Унгарският премиер Виктор Орбан понесе най-тежката си загуба от десетилетие
Коментари Харесай

Опозицията взе точка от Орбан, но може ли да го победи

Унгарският министър председател Виктор Орбан понесе най-тежката си загуба от десетилетие на локалните избори в неделя. Опозицията завоюва властта в Будапеща и други 5 огромни, основни градове в страната. Радост обзе и европейски политици, които гледаха съвсем с вързани ръце по какъв начин Орбан трансформира Унгария в " илиберална народна власт " в несъгласие с върховенството на закона, което е пиедестал на Европейски Съюз.

Битката против илиберализма и държавната корупция в Унгария към този момент е в ход, тържествува в Туитър някогашният белгийски министър председател и сегашен евродепутат Ги Верхофтстад, който до наскоро бе водач на либералите в Екологичен потенциал. Европарламентът упрекна Орбан, че излага на риск главните полезности на Европейски Съюз, той влезе в конфликт с евролидери и участието на партията му в ЕНП бе замразено.

Успехът на опозицията в Унгария на локалните избори пристигна, откакто необятен набор от партии и публични придвижвания - от либерали до зелени, социалисти и консерватори, се договориха да загърбят разликите и да излъчат единни кандидатури за кметове в опит да отслабят хватката на Виктор Орбан и неговата партия " Фидес " върху властта. Въпреки резултата от неделния избор обаче за опозицията е прекомерно рано да гърми шампанското, предизвестява " Блумбърг " в коментар и поучава политическите съперници на Орбан да се поучат от образеца в Полша.

Точно преди година ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " катастрофира на локалните избори и опозицията наложи свои кметове в градовете над 100 000 души. В неделя " Право и правдивост " обаче победи на парламентарните избори и още веднъж опустоши същата тази съпротива.

Победата на локални избори в богатите огромни градове не постоянно носи актив

и на национално равнище, отбелязва " Блумбърг ". Ярослав Качински, водачът на партията, който стои зад дейностите на държавното управление, завоюва, откакто усили пенсиите и въведе месечна помощ за дете от 500 злоти (116 евро), като по този начин изтегли над линията на бедността неуспелите да се замогнат в посткомунистическия преход.

В Унгария Виктор Орбан също печели признателността на сънародниците си, като раздава пари, откогато се върна на власт през 2010 година Той има неограничена власт на национално равнище, а супермнозинството в Народното събрание разрешава на партията му " Фидес " да прокара всеки закон, който си пожелае, управлява съдилищата и всички институции.

Орбан раздаде ваучери за битовите разноски преди неделния избор и разгласи, че следващата година възнамерява нова порция стопански тласъци с изключение на държавните дотации за ипотечните заеми и данъчни облекчения. И все отново резултатите от локалния избор демонстрираха, че хегемонията на Орбан е уязвима.

Победата на опозицията е

първото съществено предизвикателство към безспорната власт на премиера върху обществените институции

Това евентуално ще даде на опозицията по този начин нужното й самочувствие, откакто тя претърпя загуби на 7 следващи избора в страната, отбелязва " Файненшъл таймс ".

" Все едно сме в протест от " Междузвездни войни " и те са тъмната страната ", разяснява Ана Ковач от акцията на обединената съпротива. Тя акцентира, че ръководещата партия " Фидес " има доста по-голям бюджет и безграничен достъп до публичната тв и до рекламното пространство. " Цялото държавно управление работеше за Ищван Тарлош (кандидат на ръководещите за кмет на Будапеща - бел.ред) - билбордовете му бяха на всички места! " Орбан сподели, че резултатите сочат, че " Фидес " към момента е над 50 на 100 и че изборите не са само за Будапеща. Освен това той поздрави ръководещата в Полша партия за успеха на парламентарните избори.

Преди локалния избор в неделя опозицията имаше кметове в единствено 4 от 23-те огромни градове в Унгария и в 6 от 23-те столични региона. Според предварителните резултати партиите, несвързани с " Фидес ", наподобява ще ръководят в 10 града и 13 от столичните региони. Предизборната акция бе най-мръсната в посткомунистическата история на Унгария, с невиждан брой компрометиращи видео и аудиозаписи на политици, отбелязва " Файненшъл таймс ".

10 дни преди изборите в Youtube бе публикуван аудиозапис на претендента на опозицията за Будапеща Гергели Карашони, бивш областен кмет в Будапеща, в която той се изрича надменно за съдружните сътрудници. 

Кандидатите на опозицията бяха унизени от полицията,

техни предизборни прояви бяха смущавани от активисти на “Фидес ”, а управляващите съчиняваха възмутителни неистини по отношение на хипотетичните проекти на опозиционните кандидати да заселят огромен брой мигранти в Унгария. В същото време Орбан заплаши индиректно със прекъсване на финансовото кранче тези градове и общини, в които претенденти на опозицията завоюват изборите, съобщи  " Дойче веле ". 

Корупционен скандал със сексафера избухна преди вота и към един от най-успешните кметове от “Фидес ” - Жолт Боркай. Някогашният олимпийски първенец по гимнастика бе кмет на северозападния град Дьор, в който има цех на  “Ауди ” - една от най-важните вложения за унгарската стопанска система. Неизвестен блогър, наричащ се „ юрист на дявола “, в продължение на няколко дни разгласява на разнообразни уеб страници сексвидеа с Боркай и информация за неговите хипотетични корупционни схеми в Дьор. Самият блогър твърди, че е адвокат от обкръжението на кмета. На един от записите се вижда градоначалникът да взе участие в празненство, наподобяващо по-скоро на оргия - на яхта на хърватското Адриатическо крайбрежие. В една от сцените той прави секс с продажница. Боркай призна, че записите са достоверни, само че отхвърля да е взимал опиати. Той се извини на фамилията си, само че отхвърли да подаде оставка като кмет.

Участието на Боркай в сходна оргия единствено по себе си е отблъскващо, защото в предизборната акция той се представяше за образцов глава на семейство и пропагандира обичайните християнконсервативни ценности на " Фидес ". Записите хвърлиха светлина и върху това как Боркай, неговото семейство и шепа доближени нему хора са забогатели съществено. Анонимният блогър назовава тази схема „ Октоподът на Дьор “. Той упреква Боркай и доверениците му, че са крали милиони евро обществени средства всяка година и са ги отклонявали към офшорни сметки. Досега той не е показал доказателства, само че следствия на унгарските медии удостоверяват неговите изказвания. Унгарски медии разкриха, че компании на брачната половинка на Боркай и децата му са получавали многочислени поръчки и финансови дотации от град Дьор. Освен това синът на Боркай Адам е получавал месечно към 3000 евро от компания, която не може да потвърди дейна активност. Като цяло следите на аферата стигат до държавните среди и Виктор Орбан, писа списание hvg .

" Фидес " и съдружният й сътрудници Християндемократическата национална партия имат супермнозинство в Народното събрание, напомнят наблюдаващи и акцентират, че те могат

да лимитират компетенциите на локалните управляващи посредством конституционни ремонти

Това обаче крие опасности за Орбан, предизвестява Атила Юхас от неправителствения Political Capital Institute в Будапеща. " Ако държавното управление стартира да санкционира столицата и кмета й, в случай че се опита да трансформира града в дисфункционален, това може да обърне публичното мнение в столицата още повече против него ", отбелязва Юхас. 

 В първата си тирада Карашони съобщи, че е подготвен да сътрудничи с държавното управление. " Не диря война. Ако зависи от нас, ще работим дружно ", съобщи той. На хората им е писнало от " Фидес ", желаеме опозицията да работи дружно, разяснява пред " Файненшъл таймс " Ана Юлия Донат, евродепутатка от опозиционната партия " Моментум ", една от обединенията, подкрепили Карашони. Тя обаче акцентира, че тактиката на опозицията би трябвало да се доразвие, с цел да е сполучлива и отсега нататък. " Дългосрочно не е задоволително, в случай че просто издигаме единни претенденти. Опозицията би трябвало да потвърди, че може да работи дружно освен по време на акция, само че и в общинските препоръки ", споделя тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР