Унгарският премиер Виктор Орбан отново влиза в челен сблъсък с

...
Унгарският премиер Виктор Орбан отново влиза в челен сблъсък с
Коментари Харесай

Виктор Орбан в челен сблъсък с ЕС: Кой ще надделее

У нгарският министър председател Виктор Орбан още веднъж влиза в преден конфликт с Европейски Съюз. Той упорства от дневния ред на европейската среща на върха идната седмица да се зачеркнат двете точки в поддръжка на Украйна - старт на договарянията за еврочленство и 50 милиарда евро помощи, съобщи .

Орбан твърди, че по тези тематики нямало консенсус и сходни решения били обречени на неуспех. Редица дипломати допускат обаче, че унгарският министър председател се пробва да изнуди Брюксел и да се добере до деблокиране на тези 13 милиарда евро за Унгария, които към момента са замразени поради проблемите с върховенството на закона в Унгария.

Какво цели Орбан?

В коментар по тематиката немската обществено-правна медия АРД по тематиката написа, че " не е никаква вест фактът, че Орбан, който поддържа положителни връзки с съветския президент Путин, опакова в писмена форма своите сериозни известия ". Упоритостта, с която подхожда по въпроса обаче прави усещане - седмица преди срещата на върха, на която ще се разискват и други значими аспекти, написа АРД. Предстои да стане ясно дали Европейски Съюз ще съумее да промени настройката на Орбан, като употребява вероятно и финансовите си принадлежности, добавя медията. 

" От самото начало на съветската нападателна война против Украйна Орбан бави топката, върти интриги и играе рисково постоянно когато става дума за наказания против Русия и помощи за Украйна ", написа Катрин Калвайт в " Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ). Авторката отбелязва, че за унгарския министър председател е значимо да показва непосредственост до Кремъл, само че " най-много са му значими тези 27 милиарда евро от разнообразни фондове на Европейски Съюз , до които сега няма достъп поради солидни проблеми с върховенството на закона.

По-голям върху реномето на Европейски Съюз или на Унгария?

Какви са рисковете?

Другите европейски страни вероятно могат и сами да съберат 50-те милиарда за Украйна, написа Калвайт. Може да се случи и немислимото: да се отсрочи стартът на договарянията с Киев, който в действителност е най-много алегоричен. " Но тогава най-тежко ще пострада имиджът таман на Орбан, Путиновата маша в Будапеща ", разяснява авторката. Подобен ход от страна на Будапеща ще бъде единствено началото на поредност проблеми, които могат да застрашат Унгария доста по-сериозно, в сравнение с Европейски Съюз, четем още в ЗЦ. " Нима в бъдеще военните и финансовите помощи трайно ще зависят от дребни автократи като Орбан или от автократи мераклии като Тръмп, който евентуално се задава на хоризонта? Това за Путин би било една първа победа в цяла поредност ", обобщава авторката. 

Авторитетният нидерландски вестник " Де Фолкскрант " счита противоположното: че пазарлъците с Орбан в следствие от неговото изнудване и за сметка на Украйна тежко ще увредят престижа на Европейски Съюз. Според нидерландското издание отлагането на старта на европреговорите няма да нанесат на практика вреди, тъй като " така и така се точат с години ", само че " само че едно двойно " не " по адрес на Украйна ще бъде същинско злополучие за престижа на Европейски Съюз ". Също и за президента на Украйна Володимир Зеленски, в случай че макар всички осъществени промени не бъде в положение да извърши обещанието си за договаряния с Европейски Съюз, обещано към жителите, показва още " Де Фолкскрант ". Относно финансовата помощ за Украйна - забавянето ѝ също ще е неприятен знак " в същия миг, когато и в Съединени американски щати милиардите за Украйна наподобяват под опасност. При такова развиване на събитията Европейският съюз напряко може да изхвърли на бунището упоритостите си да играе основна геополитическа роля ", обобщава изданието. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР