Унгарският политик Клара Добрев (49 г.), чийто баща е българин,

...
Унгарският политик Клара Добрев (49 г.), чийто баща е българин,
Коментари Харесай

Българка е основен опонент на Орбан за властта в Унгария

Унгарският политик Клара Добрев (49 г.), чийто татко е българин, се оказа главен претендент в опита на опозицията да изтласка от властта премиера Виктор Орбан на изборите следващата година. Това демонстрират частичните резултати от вътрешни избори през днешния ден, написа .

Добрев, чиято кандидатура дава опция за първа министър-председателка на страната, се съревновава с левия кмет на Будапеща Гергей Карачон (46 г.), който победи на изборите за градоначалник на столицата през 2019 година претендента на премиерската партия ФИДЕС.

Лява и дясна съпротива в Унгария се сплотява против Виктор Орбан

Предварителните резултати от първия кръг от вътрешните избори се чакат по-късно през днешния ден.

Според неокончателните резултати Добрев, кандидат-премиер на лявата Демократична Коалиция води с 33,7%. Карачон е втори с към 29 на 100 от гласовете.
Ако нито един от претендентите не завоюва над 50%, ще има втори кръг.

Родената в София Добрев с майка унгарка и татко българин е заместник-председател на Европейския парламент. Обещава да понижи бедността и да работи за най-скорошен банкет на Унгария в еврозоната.

Тя е брачна половинка на експремиера на Унгария Ференц Дюрчани, а дядо ѝ по майчина линия е бил ръководител на унгарския Народното събрание в предишното.

Шест партии, в това число социалистите, Демократична Коалиция, либерали и някогашната крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „ Йобик “, сплотиха силите си против Орбан за вота следващата година. Това е първия единен фронт против премиера националист, откогато той пристигна на власт през 2010 г. 

За момента анкетите дават почти еднакъв резултат за опозиционния блок и за ФИДЕС на Орбан.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР