Унгарският парламент оттегли спорна част от закон, насочен срещу ЛГБТ

...
Унгарският парламент оттегли спорна част от закон, насочен срещу ЛГБТ
Коментари Харесай

Унгарският парламент оттегли спорен текст от закон, насочен срещу ЛГБТ

Унгарският парламент отдръпна противоречива част от закон, ориентиран против ЛГБТ общността, който позволяваше подаване на анонимни сигнали против лица, които „ оспорват “ конституционното определение за брак, семейство и пол, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Приетата от Народното събрание през април корекция в закон от 2014 година разширяваше листата на дейности, за които жителите могат да подават сигнали. С цел „ отбрана на унгарския метод на живот “, тя позволяваше сигнализирането за „ всяко оборване на брака “, записан от 2019 година в Конституцията като съюз сред мъж и жена.

Поправката насърчаваше също подаването на сигнал против лица, които отхвърлят „ правото на децата да имат еднаквост, съответстваща на техния рожден пол “.

Текстът бе неодобрен от правозащитни организации като насърчаващ омразата против половите малцинства.

Унгарският президент Каталин Новак наложи несъгласие на законопроекта и го върна за преразглеждане в Народното събрание, като съобщи, че „ неразбираемо дефинираната наредба не пази дейно полезностите, заложени в Конституцията “. Днес депутатите утвърдиха променен вид.

От 2018 година насам Унгария последователно трансформира законодателството си като част от публичния план на премиера Виктор Орбан, ориентиран към „ нова нелиберална ера “. Страната забрани джендърните проучвания, регистрирането на смяната на пола в регистрите за гражданско положение, а също еднополови двойки да осиновяват деца.

Освен това според закон, признат през 2021 година, към този момент е забраненос малолетни лица да се разисква смяната на пола или хомосексуалността.

Европейската комисия откри процедура за нарушаване, подкрепена от 15 страни от Европейски Съюз. Унгария води договаряния с Брюксел за деблокирането на милиарди евро от фондовете на Европейски Съюз, замразени заради неспазването на правилата на правовата страна.

Етикети: ЛГБТполУнгария
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР