Унгарският нискобюджетен превозвач Уиз ер (Wizz air) очаква да увеличи

...
Унгарският нискобюджетен превозвач Уиз ер (Wizz air) очаква да увеличи
Коментари Харесай

С 4 нови маршрута и по-чести полети по стари "Уиз ер" очаква 30% ръст на пътниците от България

Унгарският нискобюджетен транспортьор " Уиз ер " (Wizz air) чака да усили броя на превозените пасажери от България през идната година с 30%. За последните 10 месеца той е повишен с 43 %.

Нова година - нови пасажери

Компанията от края на март 2018 година пуска 4 нови маршрута (с което маршрутите от България се усилват на 32) - всеки ден до Атина и по два пъти седмично до Ница, Лисабон и Малага. В допълнение усилва броя на седмичните полети по осем от съществуващите към този момент направления. До Барселона, Айндховен, Рим и Тел Авив към този момент ще се лети по 7 пъти седмично, до Копенхаген, Брюксел и Ларнака - пет пъти, а до лондонското летище " Лутън " - 19 вместо 19 пъти.

Засега компанията не възнамерява да стартира полети сред София и Бургас откакто наскоро възвърне тези до Варна след спиране от няколко години.

В допълнение през вчерашния ден от превозвача оповестиха, че са поръчали 146 самолета на " Ербъс " по време на авиоизложението в Дубай. Самолетите ще бъдат доставени до 2025 година поетапно и са на обща стойност 17 милиарда $. В момента в България са основани седем самолета на компанията, като четири от тях са напълно нови.

" Когато флотилия бъде доставена, България също може да чака още положителни вести ", разгласи пред публицисти Габор Васархели, управител " Корпоративни връзки ".

По данни на самата самолетна компания сега тя има дял от 32.3% от пазара в България, следвана от директния си съперник - " Райънер " с 18.2%. " Това значи, че всеки трети българин, който напуща България със аероплан, употребява услугите на " Уиз ер ", уточни Васархели.

Той разгласи, че английският пазар е най-важният за компанията, това е и повода Лондон да е първата западноевропейска база на превозвача. В същото време компанията закри полетите по три дестинации от София до няколко английски градове поради слабия интерес.

В очакване на правосъдно решение

" Уиз ер " чака решението на адинистративния съд, пред който апелира позиция на Главната въздухоплавателна администрация (ГВА). Тя утвърди решението на столичното летище от началото на 2017 година да се изравнят таксите за обслужване на самолети от двата терминала. Факт е обаче, че Терминал 1 е дребен и без съвременно съоръжение, а Терминал 2 дава по-модерни услуги. При взимането на това решение " Уиз ер " реши, че ще остане на остарелия терминал, тъй като не можеше да реалокира всички свои полети на новия. От компанията обаче възразиха пред ГВА, че по този начин се нарушават правилата на конкуренцията - разнообразни по качество услуги да се оферират на една и съща цена. На новия терминал полетите си реалокира директният съперник " Райънер ".

По оценки на унгарския транспортьор от това летището губи по 8-10 млн. лева годишно.

Сега се чака решението на административния съд, сподели Васархели. Той обаче разгласи, че в случай че резултатът е същият, компанията обмисля да сезира и европейските институции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР