Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че ще използва правото си

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че ще използва правото си
Коментари Харесай

Орбан се закани да наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика - Свят

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че ще употребява правото си на несъгласие, в случай че Европейският съюз се опита да наложи каквито и да било ограничавания, засягащи съветския бранш на нуклеарната енергетика.  

В изявление за унгарското държавно радио той увери, че страната му Унгария няма да допусне проект за включване на съветски компании от нуклеарния бранш в пакета от наказания на Европейски Съюз. По думите му " това е изключено " и европейските наказания " явно би трябвало да бъдат отхвърлени ".

Преди това Украйна прикани 27-те страни от Европейски Съюз да наложат ограничавания на " Росатом ", само че Унгария, която е притежател на атомната електроцентрала " Пакш " от руската ера, е срещу. Будапеща възнамерява да разшири единствената си атомна електроцентрала с " Росатом ", като строителството на нов блок ще стартира през септември 2022 година, припомня Би Би Си.

Европейски Съюз към момента не е наложил наказания против " Росатом ". Ройтерс заяви, че сходни ограничавания се разискват като част от десетия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия. Той ще бъде признат във връзка годишнината от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

Германският евродепутат Гунар Бек разяснява пред " Известия " през януари, че диалозите за наказания на Европейски Съюз против " Росатом " не престават, само че не е ясно дали те ще бъдат въведени.

" Унгария има дългогодишно партньорство с Русия в нуклеарната промишленост, тъй че може да блокира глобите в тази област ", сподели Бек.

Унгария нееднократно е подлагала на критика антируските наказания на Европейски Съюз с аргумента, че те не са съумели да отслабят доста съветската стопанска система, до момента в който европейските стопански системи рискуват да бъдат унищожени от рестриктивните мерки.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР