Унгарският министър-председател Виктор Орбан потвърди в интервю за френското седмично

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан потвърди в интервю за френското седмично
Коментари Харесай

Виктор Орбан е готов да смекчи позицията си за помощта за Украйна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан удостовери в изявление за френското седмично списание „ Поан “, че е подготвен да смекчи позицията си за потреблението на бюджета на Европейския съюз за пакет от помощи за Украйна, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че изказването е направено в навечерието на изключителната среща на върха на Европейски Съюз по този въпрос в четвъртък.

Вчера основният политически консултант на премиера на Унгария – Балаж Орбан, съобщи, че Унгария е отворена за предлагането 50 милиарда евро за Украйна да бъдат взети от бюджета на Европейския съюз. Планът е тази помощ да бъде отпусната за период от четири години.

„ Унгария е подготвена да взе участие във взимането на общото решение от страна на 27-те (страни членки на ЕС), в случай че бъде обезпечено, че отсега нататък ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това годишно решение би трябвало да има същото правно съображение, както и в този момент: то би трябвало да бъде единомислещо “ гласят думите на Орбан, представени от „ Поан “.

Виктор Орбан бе неприкрит критик на финансовата и военна помощ, оказвана от Европейски Съюз на Киев, като поддържаше близки връзки с Москва от началото на съветската инвазия в Украйна преди близо две години. Унгария бе единствената страна от Европейския съюз, която на срещата на върха през декември не утвърди въпросния пакет от финансова помощ за Украйна.

В изявлението за „ Поан “ унгарският министър-председател показва и увереност, че би могло да се има вяра на обява, в английския в. „ Файненшъл таймс “. В материала се споделя, че Европейският съюз ще подложи на напън унгарската стопанска система, ако Будапеща продължи да блокира новата помощ за Киев, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ След като „ Файненшъл таймс “ разгласява документ, който коментира в детайлности сюжет за финансова обсада и шантаж на Унгария, може да бъдем сигурни, че подобен вид съществува “, споделя Виктор Орбан.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР