Унгарските власти са наложили глоба на верига книжарници заради това,

...
Унгарските власти са наложили глоба на верига книжарници заради това,
Коментари Харесай

Унгария глобява книжарници за продажбата на тийн книгата Сърцебиене

Унгарските управляващи са наложили санкция на верига книжарници поради това, че продава романа " Heartstopper " на английската авторка Алис Осман в нарушаване на спорното законодателство на страната против ЛГБТИ+ литературата.

Законът не разрешава разпространяването на наличие, изобразяващо хомосексуалност, измежду малолетните. Той беше признат през 2021 година от държавното управление на премиера Викотр Орбан, което следва мощна християнско-консервативна политическа стратегия. Въпреки че законопроектът беше подложен на критика от редица правозащитни групи и Европейски Съюз, той въпреки всичко беше признат и се извършва.

Сега под неговия прицел е известният графичен разказ за младежи " Heartstopper " (Сърцебиене) и по-конкретно книжарницата Lira Kiskereskedelmi Kft, на която е наложена санкция в размер на 12 млн. форинта (32 хиляди евро) за това, че е продала книгата без да я опакова в закриващо пластмасово фолио - каквото е условието за този вид литература в страната.

" Проверка откри, че въпросните книги изобразяват хомосексуализъм и все пак са били сложени измежду литературата, предопределена за малолетни ", се споделя в изказване на държавната работа.

Романът е изключително известен измежду младежи в целия свят и преди година беше приспособен като сериал по Netflix. Историята наблюдава две момчета - Чарли и Ник, и техния любовен романд. Книгата се издава и в България с преводно заглавие " Сърцебиене ".

Това не е първият случай, в който унгарска държавна работа постанова санкция на книжарница за нарушаване на закона, който беше остро наказан от Европейски Съюз. Новата санкция идва и единствено няколко дни преди провеждането на прайда в Будапеща.

В средата на 2022 година Европейската комисия сезира Съда на Европейски Съюз за анти-ЛГБТ+ закона на Унгария. Той беше подложен на критика и от Европейския парламент, който съобщи, че текстовете нарушават " полезностите, правилата и правото на Европейски Съюз ". Ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен даже назова закона " срам ".

Унгарската ЛГБТ общественост също разкритикува законодателството при въвеждането му, като съобщи, че то ще ограничи свободата на словото и правата на децата. Правителството обаче твърди, че законът е част от напъните за отбрана на християнската просвета на страната. През последните 13 години Орбан заема консервативни позиции и твърди, че се пробва да отбрани " християнската еднаквост " от имигрантите и това, което той назовава " джендър и ЛГБТ идеология ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР